Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.06.19
5583 6 Печатать

Зовнішній сумісник: нарахування ЄСВ

"Вісник. Офіційно про податки".

Як нараховується ЄСВ на заробітну плату зовнішнього сумісника?

Валентина Боршовская, заместитель директора Департамента информационно-аналитических систем и электронных реестров Пенсионного фонда Украины.

Анжелика Роговец, главный государственный ревизор-инспектор.

У разi якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмiру мінімальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума ЄСВ розраховується як добуток розмiру мінімальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки ЄСВ (ст. 8 Закону про ЄСВ).

Втім при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру (абзац третій частини п’ятої ст. 8 Закону про ЄСВ).

Законом про оплату праці визначено, що мінімальна заробітна плата — це  встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата встановлюється одночасно в місячному та погодинному розмірах.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст. 31 Закону про оплату праці). Тобто якщо працівник відпрацював повний місяць, роботодавець зобов’язаний нарахувати заробітну плату у розмірі, не нижчому від мінімального.

Водночас за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропор­ційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку (ст. 56 КЗпП).

Таким чином, роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату, нижчу за мінімальну, але за умови, що сума нарахованої заробітної плати має бути не менша ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

При цьому роботодавець розраховує суму ЄСВ як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день.

Отже, при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи (сумісникам) ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

ВИКОРИСТАНІ МАТЕРІАЛИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. № 322-VІІІ.

Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці».

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Фіскалюгам
19.06.19 11:42

КАРАУЛ! Грабят!

Ответить
  • СержК
19.06.19 15:56

Такое ощущение, что ревизоры-инспекторы дыреющего фонда совсем страх потеряли((( Если я правильно их понял, то из безобидной подводки (абзац третий части пятой ст. 8 Закона о ЕСВ), в которой речь идет как раз о том, что совместителю начисляется ЕСВ исходя из фактически начисленной ему зарплаты, они делают вывод, что все равно взнос должен быть не менее минимального? Или я неправильно прочитал их мудрости? Если бы это был внутренний совместитель, еще как-то их желание получить больше взносов можно было понять. Но для внешнего совместителя, пришедшего на 1 час сделать небольшой клок работы, для чего нанимать на полную ставку работника нет смысла... Нет, для самого работника это и неплохо - потрудился час, пенсия пошла за восемь. Но а предприятию это зачем?

Ответить
  • Татьяна Татьяна
19.06.19 17:04

"При цьому роботодавець розраховує суму ЄСВ як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день."
Что за бред, всегда было: доплата ЕСВ пропорционально отработанному времени, если з/п меньше минимальной из расчета за отработанные дни.

Ответить
  • Ева
19.06.19 20:32

Написано всё правильно, но КОРЯВО! Про "доначисление" - это для "основного" работника, который работает неполный рабочий день. Для них мы действительно дотягиваем до минималки. А последний абзац (жирным) - для совместителя, не доначисляем.

Ответить
  • я в шоке
19.06.19 17:11

че за фигня? ???
Анжелика Роговец, главный государственный ревизор-инспектор 

Ответить
  • Наталья
20.06.19 12:03

Когда уже авторы научатся давать правильный и конкретный ответ на тему публикации. А не перечислять все , что они знают по теме ЕСВ. В принципе весь ответ сформулирован в последнем абзаце, а все остальное просто фон, подчеркивающий глубокий уровень знаний авторов статьи.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям