Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.06.19
2043 0 Печатать

Нюанси оподаткування суми страхового відшкодування, отриманого ФОПом

Яким чином оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) сума страхового відшкодування, яка отримана на поточний рахунок ФОП на загальній системі оподаткування для відновлення пошкодженого (втраченого) рухомого майна (автомобіля), що зареєстроване на ФО та використовувалось у підприємницькій діяльності згідно з ПКУ?

Відповідно до ст. 325 Цивільного кодексу України суб’єктом права приватної власності є саме фізична особа. ЦКУ не встановлює такого суб’єкта права приватної власності як ФОП. Тобто реєстрація транспортних засобів здійснюється виключно за фізичною особою, а не за ФОП, оскільки реєстрація здійснюється за особами, які є власниками.

Положеннями ПКУ встановлено, що до оподатковуваного доходу не включається сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента або страховика-нерезидента, іншого ніж довгострокове страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, у разі виконання таких умов: під час страхування майна сума страхового відшкодування не може перевищувати вартість застрахованого майна, визначену за звичайними цінами на дату укладення страхового договору, збільшену на суму сплачених страхових платежів (страхових внесків, страхових премій).

Таким чином, сума страхового відшкодування, яка отримана на поточний рахунок ФОП для відновлення пошкодженого (втраченого) рухомого майна (автомобіля), не оподатковується ПДФО при дотриманні умов страхування, визначених ПКУ.

Довідково. Перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу визначено ст. 165 ПКУ.

По материалам ГУ ДФС у Закарпатській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям