Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.07.19
3959 0 Печатать

5 типових порушень: де найчастіше помиляються «акцизники»

Тему змін в акцизному законодавстві, які набрали чинності з 1 липня цього року, ми вже висвітлювали. Втім, вона залишається актуальною й, як то кажуть, не до кінця розкритою. Аналіз помилок, яких найчастіше припускаються платники, яскраве тому підтвердження.

Зупинюсь на найбільш поширених – їх фахівці Офісу виявляють під час податкового супроводження виробників та імпортерів тютюнових виробів та алкогольних напоїв.

Перша помилка: неправильне визначення періоду для отримання права на застосування звільнення від оподаткування акцизним податком операцій з експорту (вивезення за митну територію України) підакцизних товарів. 

Платниками акцизного податку при формуванні даних акцизної декларації у графі 10 додатку 4 зазначається сума, що не підлягає оподаткуванню, базуючись на даних оформленої митної декларації, проте, без фактичного вивезення товарів за межі митної території України. 

Що треба пам’ятати: право на застосування звільнення від оподаткування  згідно ст. 213.2.1 ПКУ експортованих підакцизних товарів виникає виключно у разі їх фактичного вивезення за межі митної території України.

Друга помилка: ненарахування акцизного податку на втрачений підакцизний товар внаслідок обставин, не визначених  у ст. 216.3 ПКУ та таких, що не можуть вважатися форс-мажорними.

Що треба пам’ятати: у разі виникнення дії форс-мажорних обставин, що призвели до втрати підакцизних товарів,  з метою застосування звільнення від оподаткування, передбаченого ст. 216.3 ПКУ, платникам податків рекомендовано отримати відповідний висновок Торгово-промислової палати про дію форс-мажорних обставин.

Третя помилка: нереєстрація виробниками тютюнових виробів ввезеного на митну територію України обладнання для підготовки або обробки тютюну (код УКТ ЗЕД 8478 10 00 00)

Що треба пам’ятати: як наслідок це призводить до відповідальності передбаченої статтею 17 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР та накладання штрафу у розмірі 150 тисяч гривень.

Четверта помилка: невідповідність даних щодо реалізації підакцизних товарів, зазначених у Звітах про обсяги виробництва або придбання та реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів),  даним акцизної декларації.

Що треба пам’ятати: це може бути підставою для проведення контрольно-перевірочних заходів.

П’ята помилка: при самостійному донарахуванні акцизного податку платниками в уточнюючих акцизних деклараціях (а саме у додатку 8) не визначається пеня за недоплату грошового зобов’язання (ст. 129.1.3 ПКУ)

Що треба пам’ятати: це викликає необхідність донарахування такої пені за результатами камеральної перевірки, а також – застосування до посадових осіб адміністративної відповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку.

Зазначу, що з початку року порушення вимог законодавства в частині сплати акцизного податку призвело до донарахування великим підприємствам акцизного податку та штрафних санкцій на суму понад 5 мільйонів гривень.

По материалам Офіс ВПП ДФС
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям