Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.07.19
4027 5 Печатать

Оплата днів у відрядженні

Згідно з ч. 4 ст. 121 КЗпП робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Тобто, для оплати часу відрядження слід знати два показники. Перший – це денний заробіток виходячи із оплати праці, встановленої трудовим (колективним) договором. Другий показник – це середньоденний заробіток, який обчислюють відповідно до Порядку № 100.

До денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо.

Для визначення середньоденного заробітку заробітна плата обчислюється виходячи із виплат за 2 попередні місяці, які передують відрядженню. Виплати, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, перелічено у п. 3 розділу III Порядку №100, зокрема доплати та надбавки, виробничі премії, премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії, винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років.

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити співробітнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

• середньоденну зарплату;

• денну заробітну плату, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

З цих величин необхідно вибрати більшу і на її підставі розрахувати суму оплати часу відрядження. При цьому оплачуються всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем роботи, з якого відряджено особу.

Шаповалова Світлана, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні.

По материалам ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ева
04.07.19 08:53

Почему же у нас всё так сложно? Бухгалтеру больше нечем заняться, кроме как поразвлекаться подсчетом двумя способами ЗП. Работник в командировке продолжает работать, почему нельзя просто оставить ему обычное начисление ЗП? Ведь тут ещё будет неприятность с индексацией ЗП. Если у работника, например, индексация 200 грн, то если расчет по "дневной ЗП"  больший, то 200 грн индексации остаются, а если будет большим расчет по "среднедневной ЗП", то индексацию берём не все 200 грн, а пропорционально отработанному времени. Кому этот геморрой нужен, проверяющим для штрафов?   

Ответить
  • ^^^
05.07.19 09:20

Ева, я так и делаю, по среднему зарплата получается меньше, кто меня накажет за то, что я заплатила больше. Бюджетники себе такого позволить конечно не могут.

Ответить
  • Акапон
04.07.19 09:16

Ева, именно им. 

Ответить
  • Не професійно
04.07.19 11:26

Стаття..., м'яко кажучи ніяка, на користь вбогим.

Ответить
  • Ева
04.07.19 15:38

Отрицательные лайки, судя по всему, ставит автор статьи - Шаповалова Светлана.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям