Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.07.19
10747 15 Печатать

З 5 серпня 2019 року стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN

З 5 серпня 2019 року в Україні стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN1] відповідно до вимог стандарту ISO 13616.

Зважаючи на комплексність заходів із впровадження цього міжнародного стандарту, Національний банк України нагадує банкам та їхнім клієнтам про особливості цього процесу.

Терміни та дати

З 5 серпня 2019 року нові рахунки клієнтам банки відкриватимуть відповідно до вимог стандарту IBAN.

Водночас чинні номери рахунків банки змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема під час транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Важливо, що усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, вони є платіжним інструментом, який надає клієнту можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунка.

Структура IBAN

Банки України відкриватимуть своїм клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN, рахунки складатимуться з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності:

код України – UA-2 літери;

контрольний розряд – 2 цифри;

код банку – 6 цифр;

рахунок – довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 01 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

Заповнення реквізитів

У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити “Код банку” та “Рахунок” у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача клієнт може заповнювати як пару реквізитів (номер рахунка платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунка платника/отримувача за стандартом IBAN, у реквізиті “Код банку платника/отримувача” зазначається нуль.

Банк платника обов’язково має прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких обрав платник.

Банк отримувача коштів зобов’язаний зарахувати кошти на рахунок отримувача:

за парою реквізитів (“Код банку” та “Рахунок”, якщо рахунку не присвоєно стандарт IBAN або платнику не відомо рахунок отримувача за стандартом IBAN); або за стандартом IBAN.

Обрана платником варіація заповнення реквізитів не може бути підставою для повернення документа на переказ коштів без виконання або не зарахування коштів на рахунок клієнта.

Система електронних платежів Національного банку України у період з 05 серпня до 31 жовтня 2019 року забезпечить проведення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

Переваги IBAN

Запровадження IBAN дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Національного банку. Загалом використання стандарту IBAN завдяки скороченню реквізитів має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:

● зручно та просто ідентифікувати платника та отримувача коштів, а також банк України, що їх обслуговує;

● уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах;

● швидше здійснювати перекази та отримувати кошти.

Серед інших переваг для клієнтів банків Національний банк планує запровадження стандарту для здійснення платежів з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку. Використання QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, сприятиме спрощенню сплати рахунків та обміну платіжною інформацією.

Зворотний зв’язок

У разі необхідності клієнти банків можуть користуватися пам’яткою, підготованою Національним банком у зв’язку із запровадженням IBAN.

Також із питаннями щодо IBAN та його використання під час переказу коштів можна звертися до Національного банку – телефоном (044) 230-19-76 або електронною поштою: Olha.Haliant@bank.gov.ua


[1] Відповідну норму містить постанова Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162 “Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні” (зі змінами)

 

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Непогода
24.07.19 10:59

"Використання стандарту ІВAN завдяки скороченню реквізитів має зробити зручнішим оформлення розрахункових документів." И в чем это скорочення? Вместо 14 цифр в счете, теперь 29 цифр, букв. 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
24.07.19 11:36

Непогода, не будет реквизитов МФО, названия банка...

Ответить
  • Непогода
24.07.19 11:44

Сомневающийся Sкептиk, понятно- все для удобства людей. Это коснется и платежей в бюджет, в ПФУ?

Ответить
  • Александр
24.07.19 12:03

Хорошее дело не назвали бы словом "IBAN".......))))

Ответить
  • Ю
24.07.19 21:46

Сегодня полдня потратила на выяснение реквизитов оплаты ВС и НДФЛ с больничных ФОПа. Так и не узнала. Ни в фонде, ни в налоговой. Буду запрос официальный писать. А вы говорите IBAN...IBAN...
 
 

Ответить
  • Постійний читач
25.07.19 10:03

Які ВЗ і ПДФО? зі свого лікарняного ФОП платить тільки ЄСВ.
Якщо це лікарняний за найманих - то трахунки такі самі як із зарплати.
Чи може ви ще щось маєте на увазі?
Як говорять в Одесі: правильно поставлене питання містить в собі половину відповіді

Ответить
  • Ю
25.07.19 14:03

Постійний читач, ЕСВ как раз ФОП и не платит с больничного. ЕСВ платится с дохода, в который больничный не входит. А ВС и ПДФО удерживается. Могу ссылку на норм. базу скинуть. Речь не о наемных работниках, и не о декретных для ФОП. Обычный больничный ФОПа. Питання как  раз правильно поставлено...

Ответить
  • Постійний читач
25.07.19 10:04

сорі - рахунки, а то кумедне слово вийшло

Ответить
  • клава
25.07.19 13:33

Постійний читач,  но смысл передан верно

Ответить
  • Ігор
25.07.19 09:29

Форма платіжного доручення повинна змінитись.
Всі бюджетні рахунки зміняться.

Ответить
  • Непогода
25.07.19 10:28

В мае менялись счета ЕСВ. И что снова ? Делать им явно нечего, дурью маются.

Ответить
  • СержК
25.07.19 11:17

в СЕА ПДВ тоже всех на eBAN переведут?... остатки хоть на месте будут?...

Ответить
  • Self
25.07.19 11:25

Еще в начале 90-х платили зарубежным предприятиям на счетаIBAN. Очень удобно и понятно. И ничего сложного.

Ответить
  • ок
25.07.19 12:18

Self, что ничего сложного это понятно, а удобство в чем? если набирать 29 цифр вместо 14 

Ответить
  • Елена
25.07.19 18:43

Дека о прибыли менялась шесть-семь раз, НДС - около 15-ти, баланс примерно восемь, 1-ДФ - четыре, налоговая накладная - не поддаётся подсчёту., плюс по мелочи раз двадцать менялось всё: типа порядок написания адреса, наименования улиц, правительство, отчёт ЕСВ. Тю, неужели мы платёжку ниасилим? :)))))))))))))))

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям