Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.08.19
4330 8 Печатать

Акцизна накладна на пальне: актуальні питання-відповіді. Частина 3

У попередніх матеріалах ми писали про типові помилки при заповненні АН у разі невірного заповнення кодів операцій, умов оподаткування, напряму використання. У цьому матеріалі зупинимось на помилках при заповненні інших реквізитів АН.

Помилки в даті складання

1. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле «Дата складання» обов’язкове для заповнення».

У цьому випадку перевірте, чи заповнили Ви дату АН та яким чином. Адже дата складання АН заповнюється у форматі ДДММРРРР, де ДД – день, ММ – місяць, РРРР – рік. Дата підлягає обов’язковому заповненню, в іншому випадку така акцизна накладна не приймається ДФС (Рис. 1).

Рис. 1

2. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле «Дата складання» не може бути меншою ДД.ММ.РРРР та/або перевищувати дату реєстрації».

При отриманні квитанції такого змісту радимо звернути увагу, що дата складання АН, крім АН на розподіл обсягу залишків пального (напрям використання «3»), не може бути меншою дати запровадження СЕАРП та СЕ, тобто 01.07.2019 та не може перевищувати дату реєстрації АН в СЕАРП та СЕ.

3. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.4 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: дата складання повинна бути більшою дати реєстрації особи - що реалізує пальне як платника акцизного податку та меншою дати її анулювання».

У цьому випадку перевірте дату складання вашої АН за двома параметрами. Дата складання АН, крім АН на розподіл обсягу залишків пального (напрям використання «3»), повинна бути:

  • більшою дати реєстрації особи - що реалізує пальне платником акцизного податку з пального,
  • та меншою дати анулювання такої реєстрації.

 

Помилки у заповненні порядкового номера

1. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушення вимог порядку заповнення акцизної накладної, а саме: акцизну накладну з №HNUM вже зареєстровано в Єдиному реєстрі акцизних накладних».

У разі отримання квитанції такого змісту зверніть увагу, що порядковий номер в межах одного платника акцизного податку з реалізації пального (філії або структурним підрозділом платника податку) за однією датою повинен бути унікальним!

2. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушення вимог порядку заповнення акцизної накладної, а саме: поле порядковий номер може містити лише цифрові значення і не може починатись на «0»».

Радимо перевірити, як Ви заповнили порядковий номер АН. Так, у порядковому номері зазначаються лише цифри. При цьому він не може починатись на «0». Інші символи (коми, крапки, прочерки тощо.) не дозволяються (Рис. 2).

Рис. 2

Помилки в заповненні реквізитів особи-отримувача пального або особи, що реалізує пальне

1. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: код отримувача пального повинен дорівнювати 1000000000, у графі «Отримувач» повинно зазначатися Неплатник».

 

У разі отримання квитанції такого змісту радимо звернути увагу на те, коли в АН вноситься умовний код "1000000000". Так, в АН, складеній під час власного споживання чи промислової переробки (код операції "1"), втрат, зіпсування, знищення пального (код операції "2") та під час реалізації пального отримувачу, який не є суб'єктом господарювання (код операції "6"):

  • у рядку "Особа - отримувач пального" зазначається "Неплатник";
  • до рядка "юридична особа - код за ЄДРПОУ отримувача пального; договір про спільну діяльність - реєстраційний обліковий номер; для фізичної особи - прізвище, ім'я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта" вноситься умовний код "1000000000" (Рис.3).

Рис. 3

2. У випадку відхилення АН з формулюванням, що «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме отримувач пального не є суб’єктом господарювання». 

У цьому випадку зверніть увагу, що в АН, складеній на операції з реалізації пального суб'єкту господарювання, який не є платником (код операції "3"), поле «Юридична особа - код ЄДРПОУ отримувача пального, договір про спільну діяльність – реєстраційний обліковий номер, для фізичної особи – реєстраційний номер облікової картки платника податків» в блоці «Особа – отримувач пального» повинно бути заповнене.

При цьому зазначений податковий номер суб’єкта, крім 1000000000, повинен бути наявним в ЄДР із статусом діючий.

3. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України».

При імпорті палива такі помилки можуть вказувати на:  

  • помилки у заповненні податкових номерів отримувача пального та особи, що реалізує пальне.

У цьому випадку радимо звернути увагу, що в АН, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції "4") зазначаються однакові значення (податкові номера) в блоці “Особа - отримувач пального” та в блоці “Особа, що реалізує пальне”;

  • помилки в заповненні умов оподаткування. 

У цьому випадку перевірте, щоб в АН, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції "4") ознака щодо умов оподаткування була "0" або "2", або "3", або "4".

4. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України».

Якщо Ви отримали таку квитанцію при експорті, то радимо звернути увагу, що під час вивезення пального за межі митної території України (код операції "5") може бути два варіанта заповнення АН:

  1. Поле Особа-отримувач має значення «Неплатник», та код ЄДРПОУ отримувача = «1000000000»,

або

  1.  Поле Особа-отримувач дорівнює Особі, що реалізує пальне, та код ЄДРПОУ отримувача дорівнює коду ЄДРПОУ особи, що реалізує пальне.

Помилки в заповнення реквізитів митної декларації

1. У випадку відхилення АН з формулюванням: «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, а саме: поле «Реквізити митної декларації» містить некоректні дані».

Рекомендуємо звернути увагу, що в АН, складеній під час ввезення пального на митну територію України (код операції "4") повинен бути заповнений рядок «Реквізити митної декларації» та текстове значення (Рис. 4).

Рис. 4.

Якщо СГ надані квоти на пальне

У випадку відхилення АН з формулюванням, що «Документ не прийнято. Порушено вимоги п. 231.1 статті 231 Податкового кодексу України, саме: особа–отримувач пального відсутній в переліку суб’єктів, яким надано квоти на підакцизну продукцію, що ввозиться чи відвантажується відповідно до статті 229 розділу VI Кодексу».

У разі отримання такої квитанції зверніть увагу, що Особі - отримувачу пального повинні бути встановлені квоти на отримання такого пального, якщо АН має одночасно такі ознаки:

  • умова оподаткування пального "4",
  • код операцій: “3” або “0”,
  • Особа - отримувач пального не є Особою, яка реалізує пальне.
По материалам Medoc.ua

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Людмила
05.08.19 12:42

у кого-нибудь сегодня ан регятся? или очікується квит 1 пишет?пол дня висит ан....єто у меня или у всех так?

Ответить
  • Оля
05.08.19 13:37

Есть петиция об отмене этого маразма?

Ответить
  • Светлана
09.08.19 11:41

Оля, я тоже-ЗА!!! Почему все молчат????Кто может грамотно составить и давайте собирать подписи

Ответить
  • Татьяна
05.08.19 14:31

Я так и не поняла, пишем получатель юр.лицо и его код или Неплатник и 1000000000?
Если : АН, складеній на операції з реалізації пального суб'єкту господарювання, який не є платником (код операції "3"), поле «Юридична особа - код ЄДРПОУ отримувача пального, договір про спільну діяльність – реєстраційний обліковий номер, для фізичної особи – реєстраційний номер облікової картки платника податків» в блоці «Особа – отримувач пального» повинно бути заповнене.При цьому зазначений податковий номер суб’єкта, крім 1000000000, повинен бути наявним в ЄДР із статусом діючий. 

Ответить
  • Оля
05.08.19 14:54

Татьяна,если код операции 3, то  поле "Юридична особа" - заполняем название предприятия и его код.если 1 ,2 ,      то "Неплатник" 1000000000

Ответить
  • yy
08.08.19 15:19

yy

Ответить
  • Ольга
08.08.19 15:21

Подскажите, если получатель неплательщик, заполняем адрес хранения: но едит одна машина две секции и развозит по двум адресам одного собственника-неплательщика . То улицы, указывать через запятую или две акцизных на неплательщика делать???

Ответить
  • Ольга
08.08.19 15:22

и если одна поставка оформлена
двумя выдатковыми , то две акцизных или одна?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям