Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.08.19
2329 0 Печатать

Інформаційні послуги через сайт. Що з ПДВ?

Платник ПДВ надає дозволи на використання програмної продукції (онлайн-сервісу). Відповідно до ліцензійного договору дозвіл дає право винятково на пошук, обробку й отримання інформації, що здійснюються за допомогою такої програмної продукції (онлайн-сервісу), без постачання безпосередніх копій (примірників) програмної продукції (онлайн-сервісу) користувачу. У такому випадку надання такого дозволу розцінюють як надання послуг із пошуку й обробки інформації. Тому таку операцію оподатковують ПДВ у загальному порядку за ставкою 20%. Такого висновку дійшли фіскали у листі від 05.04.2018 р. № 1384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (більш детально про це за посиланням).

Проте, рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 06.02.2019 р. у справі № 826/8167/18 консультацію ДФС визнано протиправною та скасовано. Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 25.07.2019 р. зазначене рішення залишено без змін. 

Нагадуємо, що відповідно до пункту 261 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим - сьомим підпункту 14.1.225 ПКУ. Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться: результат комп`ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп`ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них; примірники (копії, екземпляри) комп`ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп`ютерно програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп`ютерної програми чи в іншій формі; будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп`ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу; криптографічні засоби захисту інформації.

Суд зазначив, що у даній правовій ситуації ДФС України хоча і послалась у податковій консультації на наведені правові норми, проте аналізу їм не надала, а обмежилась припущеннями зазначивши, що «якщо згідно з умовами ліцензійного договору …».

З огляду на викладене, суд вирішив визнати протиправною та  скасувати індивідуальну податкову консультацію від 05.04.2018 р. №1384/6/99-99-15-03-02/15/ІПК та зобов'язати ДФСУ надати нову податкову консультацію з урахуванням висновків суду.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям