Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.08.19
9070 6 Печатать

Декларування податку на прибуток: увага фіскалів на збитки

Як підприємства, що активно працюють, роками демонструють збитковість, розповідають фахівці Офісу великих платників ДФС.

Компанія з декларування податку на прибуток, яка щойно завершилась, знову показала  прикру статистику. За підсумками першого півріччя цього року 398 платників Офісу великих платників  (а це 26,6% від загальної кількості платників податку на прибуток) – заходяться у стані збитковості.

Збитки, що ними задекларовані, сягають 705,2 млрд грн. 389,4 млрд грн з них – або 55,2% від всіх збитків по Офісу – припадає на банківський сектор.

Але є чимало й інших галузей, з яких можна скласти антирейтинг збитковості за перше півріччя: виробництво хімпродукції (підприємства дали 72,4 млрд грн збитків), металургія (35,5 млрд), оптова торгівля (27,4 млрд), інформаційна та телекомунікаційна галузь (23 млрд).

Характерно, значна кількість компаній не тільки демонструє збитки, що обчислюються десятками мільярдів грн, а й вперто їх нарощує – продовжуючи при цьому активно працювати: виробляти продукцію, торгувати, надавати послуги тощо.

Загалом систематично з року в рік декларують від’ємне значення об’єкту оподаткування  212 великих платників Офісу (без врахування банківського сектора) з сумою збитків в 300 млрд грн.

Галузі економіки, по яких маємо найбільшу кількість постійно збиткових підприємств протягом останніх років, розподілилися так:

- підприємства переробної промисловості – 73 суб’єкти господарювання зі збитками на суму 149 млрд грн;

- підприємства оптової та роздрібної торгівлі – 57 с.г., сума збитків 47,9 млрд грн;

- підприємства що здійснюють виробництво, розподілення електроенергії, газу та тепла – 23 с.г.; сума збитків 22,5 млрд грн;

- телеканали та підприємства мобільного зв’язку - 9 с.г.; сума збитків 21,7 млрд грн.

Причинами збитковості найчастіше є перенесення збитків попередніх періодів, або нарахування відсотків за різними видами позик. Можливо, враховуючи такий контекст, доречно було б законодавчо врегулювати питання перенесення збитків або питання обмеження використання терміну від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Довідково

Варто відзначити, що в порівнянні з попереднім звітним періодом (перший квартал цього року) відслідковується позитивна динаміка щодо зменшення як кількості збиткових підприємств так сум задекларованих збитків.

Так, в порівнянні з першим кварталом, кількість збиткових суб’єктів господарювання  зменшилась на 11%, або на 47  платників,  а сума задекларованих збитків скоротилась на 19,3 млрд грн, або на 2,7%. Вийшли зі стану збитковості 72 суб’єкта господарювання, які за перший квартал  декларували  3,6 млрд грн збитків. Ними  задекларовано до сплати 433,3 млн грн податку на прибуток.

 

По материалам Офіс великих платників ДФС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ЮЛIЯ
15.08.19 09:04

Хронически убыточные предприятия все-равно продолжают уверенно работать, производить продукцию, услуги!! Чудесаааа!!!
Всё ради процветания нашои краины!!

Ответить
  • наталія
15.08.19 10:01

Як завжди маніпулювання. Перенесення накопичених збитків це не причина збитковості, це наслідок минулих подій. Особливо це стосується банківського сектору, оскільки в 2014-2016 вони мали значні курсові збитки. Проблема якщо компанії нарощують збитки, але тоді питання до фіскалів: чи проведені перевірки, чи є порушення і т.д. А так тільки роблять вигляд, що працюють наводячи якусь дивну "статистику"

Ответить
  • Ігор
15.08.19 10:12

Мало того, що в них потрійні пільги: 1. Ставка ПДВ = 0%; 2. Відшкодовано у 2018р. 57% всього надходження ПДВ; 3. Не сплачують більші ставки інших податків (ставка єдиного у не платника ПДВ більше). Та ще в них і пільги по декларуванню збитків. В тому числі у якісно реформованої гонтаревою банківської системи.
Цікаво, що Налоговое Управление США (англ. Internal Revenue Service«Служба внутренних доходов») має дуже простий та зрозумілий сайт (https://www.irs.gov/ru/about-irs/the-agency-its-mission-and-statutory-authority) кількома мовами, в т.ч. російською. Зайдіть, дуже цікаво. На сайті аж ніяк не погрожує або друкує безліч статей, як вони викрили поганих, а просто дає одну цифру: "Расходы Налогового управления США (IRS) составили 35 центов на каждые 100 долларов США, собранных в 2015 финансовом году." Наша фіскальня не бажає так на кожні 100грн.?
Далі.
Кількість: 79 890 чел. (2015) (https://ru.wikipedia.org/wiki/Налоговое_управление_США). А в нас було 40 тис. нероб. Зараз поділили: 10 тис. таможня + 30 тис. фіскальня. Так США 1 економіка та 450 мільйонів населення.

Ответить
  • 123
15.08.19 11:40

Які збитки? Тут якщо податок на прибуток менше 1% від виручки(обороту,реалізації) примусово змушують перездавати декларацію на прибуток.

Ответить
  • *
15.08.19 15:57

И почти все они экспортеры))))). Прибыль не платят. при этом еще и НДС возмещают. А слабо возмещать НДС в размере, не превышающем уплату налога на прибыль? Но кто же из депутатов сам себе или своим спонсорам хуже сделает. В масштабах страны получается, что с мелких дерут, и отдают в виде НДС крупным. Тогда зачем казначейство-посредник, с его зарплатами и чинушами? Не проще ли сразу на счета Ахметова, Пинчука, Коломойского и пр.? Можно прямо в Австрию.

Ответить
  • Гарри К.
16.08.19 09:59

..такое ощущение, что статьи пишут кухарки-трактористы... а кто-то пробовал анализировать реальную и мнимую убыточность??..помимо вышесказанного про потери банковского сектора за 2013-2016гг, в тех же хим.отрасли, металлургии и пр. кто-то учитывал скачки цен на сырье, падение цен на продукцию, а также колоссаальные кап.затраты на обновление оборудования... ну и самый главный фактор "убытков" - реализация на экспорт через оффшорные прокладки.. решите вопрос с оффшорами, и будет вам счастье!!...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям