Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.08.19
1594 0 Печатать

Мінрегіон пропонує проводити реконструкцію “хрущовок” за обов’язкової згоди не менше 75% власників житла

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило новий законопроект “Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду”. Згідно з ним, пропонується встановити нову вимогу щодо згоди мешканців будинку на проведення реконструкції — не менше 75% власників квартир та іншого нерухомого майна в межах кварталу (мікрорайону).

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лева Парцхаладзе, це дозволить нарешті розпочати процес реновації застарілого житла в Україні на практиці.

“Сьогодні у діючому законі 2006 року щодо реконструкції застарілого житла прописана обов’язкова згода 100% мешканців будинку. Тобто, відмова навіть одного жителя, який прописаний у квартирі такого будинку, виключає можливість проведення реконструкції. Навіть якщо вся решта жителів повністю підтримує це рішення. Це не зовсім правильно. Крім того, коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5. Тобто, при переїзді в новий будинок вам повинні дати квартиру на 50% більше. Це стало основною причиною того, що реновація застарілого житла в Україні так і не змогла розпочатися на практиці”, — сказав він.

Парцхаладзе повідомив, що минулого року Мінрегіон прийняв рішення розробити новий ефективний законопроект, який би врахував попередній досвід та містив максимальну кількість рішень проблемних питань, пов’язаних із реконструкцією застарілого житла. “Ми провели декілька відкритих круглих столів за участю широкого кола фахівців, експертів, громадськості, у тому числі, жителів таких будинків. Адже питання дійсно важливе і потребує публічного обговорення для прийняття виважених спільних рішень, які мають відобразитися в новому законі. Найважливіше — щоб були враховані інтереси мешканців таких будинків і створені всі сприятливі умови, щоб реконструкція нарешті змогла розпочатися на практиці”, — додав заступник Міністра.

Отже одним із значних проблемних питань, що має врегулювати законопроект, стало питання обов’язкової згоди мешканців застарілих будинків на проведення реконструкції. Згідно з ним, для прийняття рішення про реконструкцію багатоквартирного будинку в межах кварталу/мікрорайону необхідна письмова згода щонайменше 75% власників квартир та іншого нерухомого майна в межах кварталу (мікрорайону). Розгляд питання про реконструкцію багатоквартирного будинку в межах кварталу/мікрорайону припиняється у разі незгоди 25% власників. Такий будинок виключається з інвестиційного проекту, а рішення про це доводиться до відома мешканців письмовим повідомленням.

Довідково:

Новий законопроект був розроблений Мінрегіоном спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст “Діпромісто” імені Ю. Білоконя та має на меті вирішити максимальну кількість проблемних питань, щоб нарешті розпочати процес реконструкції кварталів застарілого житла на практиці.

Зокрема:

  • враховує можливість здійснення реконструкції застарілого житла різної поверховості, а не лише до 5 поверхів;
  • визначає замовниками проектів реконструкції виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;
  • розширює перелік можливих джерел фінансування проектів;
  • визначає алгоритм прийняття рішення щодо реконструкції або знесення;
  • удосконалює процедуру видачі компенсації власникам застарілого житла;
  • передбачає різні можливі варіанти відселення жителів під час реконструкції, максимальну відстань, на яку відбуватиметься відселення, та інші питання.

Із законопроектом можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2FkaCoZ

По материалам Мінрегіон

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям