Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.08.19
4304 0 Печатать

Податок на майно фізичних осіб. Відповіді на запитання

«Вісник. Офіційно про податки».

Гараж у власності

Фізична особа — інвалід першої групи є членом гаражно-будівельного кооперативу. Чи повинен кооператив сплачувати земельний податок за ділянку, на якій знаходиться гараж такої особи?

Пільга, передбачена ст. 281 ПКУ для власників земельних ділянок або землекористувачів — фізичних осіб, не поширюється на гаражні кооперативи — юридичних осіб, якщо навіть власники гаражів належать до пільгової категорії і звільняються від земельного податку. Тобто гаражно-будівельний кооператив має сплачувати податок за земельну ділянку на загальних підставах.

Земля у опікуна

Неповнолітня дитина є власником земельної ділянки, успадкованої від батьків. Її опікуном є ФОП-«єдинник», який використовує цю земельну ділянку у своїй господарській діяльності. Чи потрібно в такому разі сплачувати земельний податок?

У зв’язку з тим, що право власності на земельну ділянку належить не фізичній особі — підприємцю, а дітям, якими він опікується, то земельний податок сплачується на загальних підставах батьками, опікунами або самими малолітніми та неповнолітніми дітьми за допомогою батьків чи піклувальника.

Земля у «єдинника»

ФОП — «єдинник» використовує у своїй діяльності земельну ділянку, під належними йому на праві власності нежитловими будівлями. Чи потрібно йому сплачувати земельний податок?

Якщо підприємець — «єдинник» першої — третьої групи має земельну ділянку та використовує її для провадження підприємницької діяльності, то з урахуванням пп. 291.5.3 ст. 291 ПКУ він звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку.

«Зайві» метри

Фізична особа є єдиним власником квартири площею 325 м2. Чи має вона право на пільгове зменшення бази оподаткування для такої квартири на 60 м2?

У разі якщо фізична особа є єдиним власником квартири загальною площею 325 м2, вона не може скористатися пільгою, так як площа квартира перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, передбаченої ПКУ для отримання такої пільги (60 м2 × 5 = 300 м2).

Крім того, за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи — платника податку, загальна площа якого перевищує 300 м2 (для квартири) та/або 500 м2 (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Нерухомість у пенсіонера

Чи має право на пільгу з податку на нерухомість фізична особа, яка є пенсіонером за віком?

Пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності таких осіб — платників податку, визначені незалежно від їх соціального статусу.

Водночас місцеві ради встановлюють пільги для фізичних осіб, які визначаються виходячи з майнового стану та рівня доходів таких осіб. Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.  Отже, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема, щодо права на користування пільгою зі сплати податку.

Власність у гуртожитку

Чи сплачувати фізичній особі податок на нерухомість за гуртожиток?

ПКУ визначає перелік об’єктів нерухомості, які не є об’єктом оподаткування податком, серед яких виділяють гуртожитки. Отже, об’єкти житлової нерухомості — гуртожитки не є об’єктами оподаткування і відповідно податок за такі об’єкти не сплачується.

Індивідуальна пільга

Чи може фізична особа, яка є інвалідом другої групи, пенсіонером за віком та такою, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримати індивідуальну пільгову ставку податку на нерухомість за житловий будинок?

ПКУ не дає права місцевим радам встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів (п.п. 12.3.7 ПКУ).

Нерухомість в оренді

Фізична особа надає квартиру в оренду. Чи можна в такому випадку скористатися «пільговими» квадратними метрами?

Пільги з податку на нерухомість у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості для фізичних осіб не застосовуються до об’єктів оподаткування, у тому числі квартир, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів, зокрема здаються в оренду.

Купівля-продаж в одному місяці

Фізична особа в межах календарного місяця придбала та продала житловий будинок. Чи нараховується податок на нерухомість в такому разі?

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника — починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Отже, якщо фізична особа набула та припинила право власності на житловий будинок протягом календарного місяця, то податок на нерухомість для цього платника за такий об’єкт нерухомості не нараховується.

Якщо будинок не добудовано

Чи оподатковується податком на нерухомість недобудований житловий будинок як об’єкт незавершеного будівництва?

Статтею 266 ПКУ не визначено, що об’єкти незавершеного будівництва належать до об’єктів оподаткування податком на нерухомість. Тому недобудований житловий будинок як об’єкт незавершеного будівництва не оподатковується таким податком.

Якщо не отримано ППР

Чи несе відповідальність фізична особа — платник податку, яка не отримала податкове повідомлення-рішення з податку на нерухомість та відповідно не сплатила податок?

Оскільки сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, фізична особа — платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність та повноту нарахування такої суми. Проте така особа несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому ПКУ.

Руслан Бурлака, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на майно фізичних осіб Управління адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ;

Петро Ковалевський, головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податку на майно фізичних осіб;

Олег Бараненко, головний державний ревізор-інспектор.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям