Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.09.19
4095 0 Печатать

Заповнення акцизної накладної при імпорті пального

Яким чином заповнюється акцизна накладна при ввезенні пального на митну територію України?

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. № 262 (далі – Порядок).

Пунктом 2 розд. І Порядку передбачено, що особи, які ввозять на митну територію України, зокрема, пальне та які визначені платниками акцизного податку з реалізації пального (далі – платник податку), складають акцизну накладну форми «П».

Складання акцизної накладної форми «П» та порядок її заповнення визначено розд. ІІ Порядку.

Акцизна накладна форми «П» складається в день ввезення на митну територію України пального.

У верхній лівій частині акцизної накладної, складеної на операції з ввезення пального на митну територію України у відповідних рядках зазначаються:

  • цифровий код операції «4»;
  • ознака щодо умов оподаткування («0» або «2», або «3», або «4»);
  • один з кодів ознаки напряму використання ( «1» - «4»), які зазначені у примітці 3 до акцизної накладної. Для пального, з яким здійснюються операції, не віднесені до одного з кодів ознаки напряму використання «1» - «4», у відповідному рядку зазначається цифра «0».

У верхній правій частині такої акцизної накладної зазначається номер примірника із наявної кількості примірників такої накладної – цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників) та реєстраційний номер зареєстрованого в Єдиному реєстрі акцизних накладних першого примірника такої акцизної накладної.

У рядках «Особа, що реалізує пальне» та «Особа - отримувач пального» – зазначаються реквізити особи (платника податку), що здійснює ввезення пального на митну територію України, як особи, що реалізує та отримує пальне (у лівій та правій частинах акцизної накладної).

У рядку «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» реквізити пересувного складу не зазначаються.

У рядку «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» зазначаються реквізити пересувного акцизного складу, який здійснює транспортування пального на митну територію України як пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, а саме:

  • уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування пального та спирту етилового;
  • номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави, двосимвольний код типу транспортного засобу (автомобільного, залізничного, повітряного, морського, річкового, трубопровідного), на який фізично відвантажене (отримане) пальне, та дані про місткість ємності (секцій), в яку (які) здійснено фізичне відвантаження (отримання) пального (загальна місткість; кількість секцій; місткість секцій, в які здійснено відвантаження (отримання) пального, на обсяги якого виписана акцизна накладна).

У рядку «Реквізити митної декларації» зазначаються реквізити митної декларації, зазначені у графі 1 митної декларації: літерний код напрямку переміщення, код митного режиму та літерний код типу декларації, які визначаються згідно з класифікаторами, затвердженими наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. № 1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій», зокрема:

  • літерні коди напрямку переміщення та типу декларації – відповідно до Класифікатора типів декларацій;
  • код митного режиму – відповідно до Класифікатора митних режимів із змінами та доповненнями;
  • дата митної декларації – заповнюється цифрами у такій послідовності: день місяця (дві цифри), місяць (дві цифри), рік (чотири цифри). При цьому крапки, коми та інші розділові знаки в даті митної декларації не проставляються;
  • номер митної декларації.

В одній акцизній накладній може бути зазначено операцію виключно за одним кодом УКТ ЗЕД.

Таблична частина акцизної накладної заповнюється у такому порядку:

  • у графі 1 – код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків);
  • у графі 2 – інформація щодо опису пального згідно з УКТ ЗЕД;
  • у графах 3, 4 – інформація щодо обсягу реалізованого (відвантаженого, втраченого) пального:
  • у кілограмах (графа 3);
  • у літрах, приведених до температури 15° C (графа 4).

Внесені до цих граф показники можуть мати лише додатне значення.

В акцизних накладних, складених на операції з ввезення пального на митну територію України обсяг, зокрема, ввезеного пального не може перевищувати обсягу, зазначеного в митній декларації, яка є підставою для зазначення такого коду операції.

До акцизної накладної вноситься інформація за кожним кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД, при цьому на кожен окремий код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД, реалізованого із зазначеного в такій накладній акцизного складу/пересувного акцизного складу та/або отриманого на кожний окремий пересувний акцизний склад, складається окрема акцизна накладна.

У клітинках рядків акцизної накладної, призначених для внесення реквізитів акцизного складу або пересувного акцизного складу, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

По материалам Категорія 116.13.03 "ЗІР"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям