Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.09.19
2123 0 Печатать

Верховна Рада підтримала законопроект про запровадження програми авторизованих економічних операторів

12 вересня Верховна Рада в першому читанні віддала 332 голоси «за» законопроект № 1048 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів». 

«Запровадження інституту АЕО дозволить нам застосувати найкращі світові практики та спростити митні формальності і процедури для відповідального бізнесу, який дотримується законодавства. Це дозволить нашому бізнесу, який займається імпортом та експортом, а також виробникам, які знайшли на ринку ЄС своїх покупців, підвищити їхню конкурентоспроможність», - сказала Міністр фінансів Оксана Маркарова.

У чому суть?

Відповідно до статті 84 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Україна взяла на себе зобов’язання поступово наближувати національне митне законодавство до митного законодавства ЄС. Це передбачає, зокрема, і запровадження в Україні програми авторизованого економічного оператора (АЕО).

Концепцію АЕО на сьогодні запроваджено 83 країнами світу, ще 19 країн знаходяться в активній стадії впровадження (всього 102 країни). Кількість укладених в світі міжнародних угод про взаємне визнання АЕО різних країн (груп країн) за останній рік зросла з 57 до 78. 

За даними ЄС, понад 80% усіх митних оформлень здійснюється підприємствами, які використовують інструменти програми АЕО.

Схвалений законопроект запроваджує дієвий механізм інституту АЕО в Україні аналогічний тому, що функціонує в ЄС, з перспективою подальшого взаємного визнання, що передбачено статтею 80 Угоди про асоціацію. Майбутнє визнання статусу АЕО митними органами країн ЄС забезпечить участь українських АЕО у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів, надасть суттєві спрощення при здійсненні митних формальностей для відповідального бізнесу, підвищить їхню конкурентоспроможність на зовнішньому та внутрішньому ринках.

Програма АЕО є інструментом для підвищення ефективності ведення бізнесу. 

Статус АЕО – це:

(1) швидкість:

- знижений рівень ризику;

- процедура спрощеного декларування;

(2) сервіс:

- можливість надходження товарів відразу на склад компанії;

- самостійне накладання пломб спеціального типу.

(3) економія: 

- зменшення затримок на кордоні;

  - зменшення витрат на послуги митних терміналів. 

(4) передбачуваність: 

- прозорі та заздалегідь зрозумілі процедури митного оформлення;

- підвищення рівня безпеки та поліпшення зв'язку між партнерами в ланцюгу постачань. 

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям