Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.09.19
5833 0 Печатать

Хто хоче, оформлює ТТН у електронній формі, а хто хоче у паперовій

Аудитор Сергій Гонтаровський, аудиторська фірма "Тріада".

За наявною інформацією відносно ТТН у електронній формі, в цей час там ще «кінь не валявся»: сервер МІУ, обмін даними, ЕЦ підпис водія, навіть робоча група по імпліментації «у процесі створення».

Це стало можливим завдяки змінам в Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні.

ТТН на перевезення вантажів автомобільним транспортом виписує Замовник (вантажовідправник), та засвідчує всі примірники ТТН підписом.

Е-ТТН підписується за допомогою електронного підпису  водія та/або експедитора, відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача.

У разі оформлення е-ТТН супровідні документи (сертифікати, свідоцтва тощо, що визначається правилами перевезень зазначених вантажів) також додаються в електронній формі.

У разі використання е-ТТН Замовник (вантажовідправник) друкує, підписує і надає водію (експедитору Перевізника) в одному примірнику паперову копію е-ТТН, відповідно до вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», для пред’явлення особам, уповноваженим здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху.

Крім того, водій (експедитор Перевізника), окрім електронного підпису, ставить свій підпис на паперовій копії е-ТТН про прийняття ним вантажу для перевезення.

У тих випадках, коли в ТТН немає можливості зазначити всі найменування вантажу, підготовленого для перевезення, до такої накладної Замовник додає документ довільної форми з обов’язковим зазначенням відомостей про вантаж (графи 1 — 10 ТТН). У таких випадках в ТТН зазначається, що до неї додається як товарний розділ документ у паперовій або електронній формі, без якого товарно-транспортна накладна вважається недійсною і не може використовуватись для розрахунків із Замовником.

Виходить, що електронна ТТН не чисто електронна, а частково в електронному вигляді, частково в паперовому.

Крім того, звертаємо Вашу увагу на деякі зміни порядку оформлення ТТН.

1) Змінилося визначення ТТН, в результаті чого ТТН тепер не є єдиним документом для оприбуткування, списання, складського, оперативного та бухгалтерського обліку ТМЦ, і відсутність ТТН при наявності інших первинних документів, які свідчать про передачу ТМЦ, не повинна позбавляти права на витрати в сумі вартості придбаних ТМЦ. За відсутності ТТН можуть бути не визнаними тільки витрати за перевезенням.

2) ТТН тепер можна оформляти в 3 примірниках, а не в 4-х. Всі примірники складає і підписує замовник (вантажовідправник) і передає водієві, водій підписує теж усі 3 примірники ТТН (підтверджуючи прийняття товару). Якщо ТТН оформляється в паперовому вигляді — 1-й примірник ТТН залишається у замовника (вантажовідправника). Решта два передаються водієві (експедиторові). Водій передає їх вантажоодержувачу, і той підписує обидва примірники. 2-й примірник залишається у вантажоодержувача, а 3-й з підписом вантажоодержувача водій передає перевізнику. Не заборонено складати більше примірників ТТН, якщо учасників перевезення більше.

3) З форми ТТН виключено деякі реквізити (які, за необхідності можна додати):

— переадресування вантажу;

— відпуск за довіреністю;

— «Вантаж наданий для перевезення у стані, що ________ правилам перевезень відповідних вантажів, номер пломби (за наявності)»;

— підпис бухгалтера (відповідальної особи вантажовідправника) і  особи, яка дозволила відпуск вантажу у заголовній частині ТТН;

— поле «Транспортні послуги, які надаються автомобільним перевізником».

4) Скоротилася кількість підписів після табличної частини «Відомості про вантаж». Там тепер немає полів «Прийняв водій/експедитор» і «Здав водій/експедитор». Достатньо підпису водія про приймання вантажу в заголовній частині ТТН і підпису відповідальної особи вантажовідправника про здавання вантажу, а також відповідальної особи вантажоодержувача про його приймання після табличної частини «Відомості про вантаж».

Як і раніше, ТТН можна оформляти і без точного дотримання форми, наведеної в Правилах. Головне — щоб у ній були всі обов’язкові реквізити, які названі в п. 11.1 Правил.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям