Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.09.19
7372 8 Печатать

Податкова накладна на фактично не надані послуги

"Вісник. Офіційно про податки".

Чи потрібно реєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної, яку було складено та зареєстровано в ЄРПН у минулому періоді на послуги, які фактично платнику податку не надавалися і яку платником податку не було включено до складу податкового кредиту? Як така реєстрація вплине на реєстраційну суму платника податку?

Аліна Кравзюк, заступник начальника Управління методологічного супроводження адміністрування податків — начальник відділу методології адміністрування ПДВ Департаменту податків і зборів з юридичних осіб ДПСУ.  

Обов’язок платника податку — продавця при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг у встановлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою визначено у п. 201.10 ПКУ.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у разі повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача за правилами п. 192.1 ПКУ підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у разі виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Таким чином, у разі складання податкової накладної без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН платник податку за п. 192.1 ПКУ з метою виправлення помилок, допущених при складанні такої податкової накладної, може скласти розрахунок коригування до неї. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, на якого була складена така податкова накладна.

Граничні строки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН визначено п. 201.10 ПКУ. Зокрема, реєстрація в ЄРПН розрахунку коригування, складеного постачальником до податкової накладної  на отримувача — платника податку, в якому передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, має здійснюватися протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Порушення платниками податку граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог статей 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірах, визначених п. 1201. 1 ПКУ.

Крім того, за п. 2001.3 ПКУ сума податку за отриманими платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН, збільшує показник ∑НаклОтр, який є складовою формули, за якою в системі електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА ПДВ) обчислюється реєстраційна сума.

Тобто оскільки постачальником було складено та зареєстовано в ЄРПН податкову накладну, то на відповідну суму було збільшено реєстраційну суму в платника податку в СЕА ПДВ. І якщо платник податку не отримував від постачальника послуги, на які була складена податкова накладна, то він не має права на суму ПДВ по зазначеній податковій накладній у складі реєстраційної суми.

При цьому чинними нормами ПКУ не передбачено можливості виключення з ЄРПН поданих на реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування (в тому числі тих, що були складені без факту здійснення господарської операції).

Отже, з метою приведення даних СЕА ПДВ у відповідність із даними податкового обліку платник податку має зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної, складеної без факту здійснення господарської операції, з дотриманням граничних строків реєстрації в ЄРПН, визначених п. 201.10 ПКУ.

Після такої реєстрації реєстраційна сума в СЕА ПДВ платника буде зменшена (приведена у відповідність).

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Lora
24.09.19 09:11

А який код причини вказувати в такому РК?

Ответить
  • клава
24.09.19 09:32

ВОТ удивятся мои поставщики (есть несколько, которые ошибочно зарегили НН , а РК делать не спешат), хотя и напоминала по сто раз

Ответить
  • клава
24.09.19 09:33

а если я пользуюсь лимитом, что мне за это будет? и когда?

Ответить
  • Andrey
24.09.19 12:37

клава, Я думаю, що нічого страшного, таким лімітом можна користуватись, правда потім контрагент пришле вам мінусовий РК і після його реєстрації, сума змінусується з ліміту. 

Ответить
  • охох
24.09.19 11:27

ничего не будет

Ответить
  • Андрій
24.09.19 14:39

охох,
В статье же написано, нарушение сроков регистрации приведет к санкциям по 120-1. 
Вопрос в том, какую именно нужно выписать НН. ПО 198.5 г? Так операции поставки услуг ведь не было. На каком основании неполученную услугу можно считать используемой в нехоз деятельности.???

Ответить
  • Андрій
24.09.19 14:43

Кстати, в схожей по сути операции
"Отказ в праве на НК по товарам неоплаченным в течении 1095 дней", 
налоговики настаивают на списании НК через бухгалтерскую справку.  Значение  лимита НДС их совсем не смущает.

Ответить
  • Andrey
24.09.19 12:31

Якщо послуги фактично не надані то на підставі чого склали податкову накладну? Варіанта два, або склали по даті попередньої оплати, або помилково. Якщо склали помилково, зрозуміло що потрібен розрахунок коригування, на зменшення. Якщо ПН зареєстрована по проплаті, а послугу фактично не надано, реєструємо РК по даті повернення коштів. Правда є нюанс, якщо така ПН не включена в декларацію, чи не знімуть її з ліміту двіччі, перший раз в результаті перевищення суми ПК в ЄРПН і поданої в декларації, а другий за результатами реєстрації РК.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям