Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.09.19
8845 1 Печатать

Декларуємо податок на прибуток. На які питання слід звернути увагу

Незабаром розпочнеться наступна кампанія декларування податку на прибуток. З метою досягнення платниками повноти та правильності визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток хотілося б зупинитися на деяких питаннях.

Яким чином виправити помилку, яку було допущено у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями?

Як зазначено п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Відповідно до п. З Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2011 р. № 138, частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої Державною податковою службою.

Враховуючи, що формою Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (яку затверджено наказом ДПА України від 16.05.2011 р. № 285) не передбачено проведення уточнень, платник податку має право самостійно здійснити відмітку «уточнюючий» та виправити помилки.

Підприємство надало безповоротну допомогу неприбутковій організації. Які наслідки з податку на прибуток?

Як зазначено у п.п. 140.5.9 ПКУ, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Тобто, якщо допомога становить більше 4% оподатковуваного прибутку за минулий рік, доведеться збільшити свій фінансовий результат.

По материалам Офіс ВПП ДФС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
30.09.19 16:24

Питання - а якщо безповоротну допомогу платнику единого податку надає мале підприємство (до 20 млн. без пдв оборот за рік) яке не застосовує різниці?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям