Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.10.19
3947 0 Печатать

Як отримати зарплату працівнику підприємства, яке знаходиться в процедурі банкрутства

Банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Провадження у справі про банкрутство включає у себе три стадії: процедуру розпорядження майном, процедуру санації та ліквідаційну процедуру.

Згідно ст. 43 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до положень ст. 28 Закону України від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» у разі банкрутства підприємства чи ліквідації його у судовому порядку зобов'язання перед працівниками такого підприємства щодо заробітної плати, яку вони повинні одержати за працю (роботу, послуги), виконану у період, що передував банкрутству чи ліквідації підприємства, виконуються відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

У разі визначення боржника банкрутом проводиться інвентаризація та оцінка майна банкрута, після чого ліквідатор розпочинає продаж його майна.

Кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів, у черговості, встановленій ст. 45 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визначення його банкрутом».

Отже, після порушення провадження у справі про банкрутство підприємства працівник банкрута має звернутись до господарського суду із заявою про наявну кредиторську заборгованість по заробітній платі. Копія зазначеної заяви направляється розпоряднику майна.

Розпорядник майна зобов’язаний окремо внести до реєстру кредиторів відомості про вимоги щодо виплати заробітної плати (стаття 29 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»).

На стадії санації законом передбачається, що план санації обов'язково повинен передбачати серед інших заходів забезпечення погашення заборгованості боржника з виплати заробітної плати.

Всі вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв'язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов'язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, що направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, що направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідної допомоги, належної працівникам у зв'язку з припиненням трудових відносин та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі задовольняються у першу чергу.

Щодо судових рішень про стягнення заборгованості із заробітної плати необхідно зазначити, що відповідно до частини першої ст. 2 Закону України «Про виконавче провадження» примусове виконання судових рішень покладається на державну виконавчу службу, завданням якої, відповідно до частини другої ст.1 Закон України  «Про державну виконавчу службу», є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом. Частиною першою ст.82 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби можуть бути оскаржені стягувачем до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня чи до суду.

Олена Аладіна, головний державний інспектор.

По материалам ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям