Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.10.19
9234 10 Печатать

Касові апарати для бізнесу: чи чекати підприємцям тотальної фіскалізації?

Ніна Южаніна для видавництва «Букви»

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект №1053-1 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг".У суспільстві документ уже назвали законом про тотальну фіскалізацію. Тож давайте детальніше розберемося, кого така фіскалізація зачепить сильно, кого взагалі омине і чи можна перейти на РРО безболісно для власного бізнесу.

У недавній історії України вже була спроба запровадити РРО для всіх. Тоді в Міністерстві фінансів планували, що з 1 липня 2015 р. на касові апарати перейдуть платники єдиного податку третьої групи, а з 1 січня 2016 р. — платники другої групи. Втім, після тривалих дискусій і багато в чому завдяки активній громадянській позиції та діалогу з профільним комітетом відповідну пропозицію вдалося відбити: на обов’язкове застосування РРО з 2016 р. мали перейти лише ті “спрощенці”, у яких річний оборот перевищив 1 млн грн.

Після ознайомлення з текстом законопроекту №1053-1 стало очевидно: від ідеї поширення касових апаратів на більшість підприємців Мінфін не відмовився, вчасно витягнувши свої старі напрацювання з довгої шухляди в нових політичних реаліях. Принципова відмінність від “тоді” і “зараз”: йдеться про застосування не тільки класичних РРО, а й нових — так званих програмних.

Загалом ідея прогресивна, але на цю добру ідею нашарували фіскальні норми й текст податкової служби. Тому, власне, й вийшов законопроект про тотальну фіскалізацію.

Передбачено, що вся фіксація чеків відбуватиметься на фіскальному сервері Державної податкової служби, а сам програмний продукт (в результаті схвалення поданої мною поправки до законопроекту) надаватиметься платникам безкоштовно і являтиме собою в тому числі програмне рішення, яке використовується на будь-якому пристрої. Підприємець зможе сам обирати, застосовувати новітні чи класичні РРО (мінімальна вартість останніх за пошуковим запитом становить 5300 грн, без урахування витрат на подальше обслуговування та еквайринг).

З 1 жовтня 2020 р. сфера застосування РРО суттєво розшириться. Так, РРО стане обов’язковим при:

  • реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (дана норма набрала чинності з травня 2018 р.);
  • здійсненні діяльності з реалізації лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я (за чинними нормами при торгівлі зазначеними товарами в сільській місцевості з річним обсягом розрахункових операцій на один пункт продажу до 250 тис. грн можна застосовувати розрахункові книжки);
  • реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння (свого часу в законопроекті № 3357 ми від такої ідеї відмовилися, оскільки ювеліри й так є платниками збору до Пенсійного фонду за ставкою 10 % від об’єкта оподаткування, який сплачується не при реалізації, а ще на етапі подання ювелірних виробів на клеймування державним пробірним клеймом);
  • реалізації товарів (надання послуг) через мережу Інтернет (хоча це спосіб реалізації, а не окремий вид діяльності);
  • реалізації уживаних товарів у магазинах (за винятком “блошиних ринків”);
  • діяльності туристичних агентств та операторів; діяльності готелів тощо.

З 1 січня 2021 р. застосування РРО стане обов’язковим для всіх платників податків другої — четвертої груп незалежно від доходу. Виняток становлять лише платники першої групи — підприємці з обсягом річного доходу до 300 тис. грн, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню. Справедливості заради зазначу, що при цьому передбачено збільшення обороту для платників другої групи з 1,5 до 2,5 млн грн. Водночас твердження представників податкової служби та деяких моїх колег — народних депутатів про те, що застосування касових апаратів не зачепить риночників, не відповідає дійсності, оскільки факт залишається фактом: на всіх речових ринках в обласних і районних центрах підприємці реалізують в основному не городину, і здійснюють таку діяльність саме ФОПи другої групи.

Загалом обов’язок застосовувати РРО торкнеться близько 570 тис. “спрощенців” другої і частково “спрощенців” третьої груп.

Штрафи за порушення норм щодо здійснення розрахунків у сфері торгівлі і послуг значно зростуть. Діючі санкції при непроведенні або частковому проведенні операції через РРО — 1 гривня за вперше вчинене правопорушення, 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг) — за кожне наступне вчинене правопорушення. В остаточній редакції законопроекту № 1053-1 штрафи за аналогічні правопорушення дещо зменшили порівняно із передбаченими спочатку: до 1 жовтня 2020 р. вони становитимуть 10% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше, 50% — за кожне наступне вчинене порушення. Після вказаної дати — 100% і 150% вартості проданих з порушеннями товарів відповідно.

У середньому втричі пропонується збільшити штрафні санкції і за інші види порушення касової дисципліни. Хоча для чого в разі використання програмних РРО залишати штраф, наприклад, за нестворення в електронній формі контрольної стрічки, нестворення та невідправлення до контролюючого органу фіскальних звітних чеків, інформація на основі яких і так вже є на фіскальному сервері ДПС, — запитання до авторів законопроекту, яке так і залишилося без відповіді.

В законопроекті закріплено обов’язок проводити розрахункові операції через РРО або програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг), цін товарів (послуг) та обліку їхньої кількості. А крім того, запроваджується обов’язок вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Така вимога поширюються на фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку та платниками ПДВ.

А що означає попереднє програмування — це частина обліку товарних запасів. Те, що це ляже додатковим тягарем на малий бізнес з точки зору додаткового витрачання як часу, так і матеріальних ресурсів, у законопроекті чомусь не врахували. Як і те, що найважливішим у сенсі спрощеної системи оподаткування є відсутність обов’язку вести облік. Запровадження такого обліку практично (по суті) ліквідовує саму спрощену систему оподаткування.

По материалам Ніна Южаніна. Офіційний сайт

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
07.10.19 02:05

Всё правильно, кроме автора. Девушка с юга, не так давно о том же самом на тех же страницах говорила совсем другое. Могла бы свои знания передавать  через другого спикера, а то как то неудобно без покаяния получается. Ведь волшебники, фактически воплощают её желания в жизнь, правда с присущей им тупостью. И в том, что волшебники рулят основная заслуга тех, кто знал как и не разрулил, а всё набивал мошну.

Ответить
  • Юра Г.
07.10.19 02:16

попередне програмування - по всей видимости, исходя из того, что имеем в распоряжении, всего лишь фискализация отдельного товара, вида услуги, а не так называемая продажа по отделу, без идентификации товара. Результат такого программирования - возможность посмотреть реализацию по конкретному товару, услуге. Ни о каком учете тут речь не идет. Такое программирование и сей час является обязательным, Просто автор с южной фамилией свои заслуги присваивает волшебникам. Нина, как не стыдно обманывать бедных предпринимателей, не вы ли заставляли и штрафовали за невыполнение предварительного программирования . "ВЫ" имеется ввиду всё Ваше окружение при власти до  прихода волшебников. Которые стали приговором не только вашей команде но похоже уже и всем ФОПам и скоро возможно и другим ОПам.

Ответить
  • Буржуй
07.10.19 07:47

Обязанность плательщикам ЕН вести товарные остатки и документы на товар я увидел только для тех кто торгует сложной техникой. Если кто то увидел другое-поделитесь пожалуйста.

Ответить
  • hela
07.10.19 09:08

Буржуй, так текст же еще не опубликован. Почитаем текст - можно будет сделать выводы

Ответить
  • Роман
07.10.19 10:17

Сайт Верховной Рады, страница законопроэкта 1053 - 1, там есть прикрепленные к нему документы - зауваження головного юридичного управлиння. А там!!! (замечу это не какая-то Южанина, это управление ВР, той где большинство имеют "слуги", т.е. фактически они рулят этим управлением). 
 - Низка положень проекту не відповідає конституційним принципам верховенства права та визначенню України правовою державою (статті 1 та 8 Конституції України), а також не враховує правової позиції Конституційного Суду України...
- у законопроекті використовується словосполучення «господарська одиниця», однак вказане поняття відсутнє в Господарському кодексі України.
- Проектом передбачене видання Національним банком України спільних з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики нормативних актів, що не відповідає Конституції України, якою не передбачено видання центральними органами виконавчої влади спільних з Національним банком України актів.
- Положення проекту, якими передбачено затвердження Кабінетом Міністрів України вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій та порядку перевірки реєстраторів розрахункових операцій суперечать частині другій статті 19 Конституції України
 Я не знаю, исправили это ко второму чтению, или нет, но КАК??? Там же половина правительства и ОПы юристы??? Экономисты с якобы опытом и т.п.! "молодые технократы и т.п.".... Нет слов.

Ответить
  • ГБ(Главбух)
08.10.19 19:29

Роман, почему нет слов, есть одно пиз-ц

Ответить
  • Ігор
07.10.19 10:31

Вони звикли діяти, як завжди: при владі - поганий коп; став опозицією - гарний коп та борець за права простого народу. Потім помінялись місцями. В результаті відставання найбагатшої країни - України, від світу більшає.

Ответить
  • 777
07.10.19 14:57

А вспоминайте как в июне все радостно приняли отмену драконовских штрафов по кассе, кричали Зе-молодец, толковый президент! думаю восторженные возгласы на этом закончились. 

Ответить
  • БуБух
07.10.19 16:16

Взяли российский закон о кассовых аппаратах - перевели на украинский и выдали за реформу))))

Ответить
  • Юра Г.
07.10.19 16:51

БуБух, У соседа не так. ЭТИ НАСТОЯЩИЕ ЭТТИ.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям