Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.10.19
5312 0 Печатать

Представництво в Польщі, філія чи окрема фірма?

Михайло Романюк, Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Відкриття представництва української фірми в Польщі, в окремих випадках, є вдалою альтернативою реєстрації польської фірми.

Плануючи свій бізнес на території Польщі, іноземні підприємці нерідко стикаються з питанням вибору способу організації діяльності в цій країні. З одного боку, існує можливість відкрити нову фірму в Польщі, а з іншого – зареєструвати представництво чи філію вже діючої компанії.

Про те, як відкрити фірму в Польщі, у вільному доступі інформації є достатньо, чого не скажеш про відкриття представництва та філії іноземних компаній в Польщі.

1. Філія в Польщі. За польським законом, іноземні підприємства мають право створювати на території Польщі свої філії. Організовуючи свій бізнес у формі філії, підприємець може вести діяльність на території Польщі в повному обсязі, однак лише в тих напрямках, в яких працює основне іноземне підприємство.

Розпочати роботу філія може лише після включення її до судового реєстру польських суб’єктів господарювання  (KRS).

Іноземне підприємство, що створює в Польщі філію, зобов’язано визначити на території цієї країни свою уповноважену особу для представництва іноземного підприємства у відносинах з польськими органами влади.

Разом з тим, філія іноземного підприємства в Польщі зобов’язана:

- вживати в діловодстві філії оригінальну назву іноземного підприємства, його організаційно-правову форму, а також вираз «філія в Польщі»;

- вести окремий бухгалтерський облік філії польською мовою відповідно до вимог польського законодавства;

- повідомляти до міністерства економіки Польщі про всі зміни, що відбуваються з основним іноземним підприємством (ліквідація, банкрутство тощо).

Для реєстрації іноземної філії в Польщі необхідно подати судовому реєстратору наступні документи:

- установчий договір товариства, статут чи інший документ, який становить основу діяльності іноземного підприємства;

- документ, що підтверджує реєстрацію підприємства в іноземному реєстрі (у випадку України – це витяг з ЄДРПОУ);

- рішення уповноваженого органу іноземного підприємства щодо створення філії в Польщі, яке має містити інформацію про адресу польської філії, уповноважену особу тощо.

Варто зауважити, що всі вказані документи повинні бути перекладені на польську мову та посвідчені присяжним перекладачем.

Прибуток, одержаний на території Польщі в результаті діяльності філії іноземного підприємства, за загальним правилом, оподатковується на території Польщі. Окрім того, філія іноземного підприємства в Польщі може набувати в цій країні статусу платника ПДВ (VAT).

Ліквідація філії іноземного підприємства в Польщі відбувається у тому самому порядку, що і звичайної польської фірми.

2. Представництво в Польщі, на відміну від філії, може здійснювати в Польщі лише рекламну та інформаційну діяльність основного іноземного підприємства. Створення представництва не передбачає включення його до польського судового реєстру (KRS). Запис про створення представництва здійснюється в спеціальному реєстрі іноземних представництв, що ведеться міністерством підприємництва і технологій Польщі.

Окрім того, серед особливостей цієї форми слід виділити наступні:

- представництво в Польщі реєструється лише терміном на два роки з можливістю продовження реєстрації на наступні два роки;         

- назва представництва, подібно як і філії, повинна обов’язково містити оригінальну назву іноземного підприємства плюс вираз «представництво в Польщі»;

- обов’язковою умовою реєстрації представництва є наявність у іноземного підприємства оформленого права власності чи користування  на нерухомість, за адресою якої це представництво реєструється;

- для реєстрації представництва в Польщі, іноземне підприємство також повинно визначити свою уповноважену особу на території цієї країни.

Польське законодавство не визначає особливих вимог до представника філії чи представництва. Особа не обов’язково повинна бути керівником чи працівником цього утворення. Представником може бути як громадянин Польщі так і іноземець. Єдине вимога – це повинна бути особа, уповноважена на вчинення юридичних дій в інтересах іноземного підприємства на території Республіки Польща.

Як філія так і представництво не є самостійними юридичними особами в Польщі, вони не можуть набувати для себе прав та обов’язків, бути самостійною стороною договору чи учасником судового процесу. Все відбувається безпосередньо від імені іноземного підприємства.

В окремих випадках це є позитивним аспектом. До прикладу, поширеною є практика коли через філію українського підприємства для роботи в Польщі залучаються працівники з України. Оподаткування із заробітної плати таких працівників здійснюється в Україні за ставками, що є нижчими ніж відповідні польські ставки податку.

З іншого боку, варто пам’ятати, що відповідальність за діяльність польського представництва чи філії у повному обсязі несе основне іноземне підприємство. Такий ризик не завжди є виправданим з огляду на специфіку організації роботи в рамках нової іноземної юрисдикції.

По материалам Ліга. Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям