Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.10.19
3914 16 Печатать

Пропозиції бізнесу щодо оновлення Трудового кодексу

Наразі в робочих групах профільного Комітету ВР з питань соцполітики та прав ветеранів тривають активні обговорення проекту Трудового кодексу України, який готується до реєстрації у Верховній Раді (на заміну законопроекту №1658). Зі свого боку, експерти Європейської Бізнес Асоціації активно долучаються до процесу обговорень, адже необхідність модернізації трудових відносин в Україні та заміна радянського КЗпП сучасним Трудовим законодавством назріла в країні вже давно.

Так, в оновленому законопроекті бізнес пропонує врахувати 11 ключових питань, аби отримати дійсно прогресивний проект Трудового кодексу. Йдеться про наступні питання:

1. Лібералізацію та адаптацію відносин роботодавець-профспілка та перегляд повноважень профспілок. Виключення необхідності погодження роботодавцем власних нормативних актів у випадках, коли колективний договір не укладено з первинним органом профспілки. Виключення необхідності попереднього повідомлення профспілки про надурочну роботу, якщо працівник вже надав письмову згоду на таку роботу. 

2. Розширення переліку осіб, що можуть бути працевлаштовані без отримання дозволу на працевлаштування, зокрема, таких як іноземці без громадянства, біженці із визначеним правовим статусом, тощо.

3. Закріплення за керівниками філій можливості укладати трудові договори, адже наразі це може робити лише керівник організації.

4. Передбачення можливості укладення договорів як у письмовій, так і в усній формах з обов’язковою письмовою заявою і наказом про прийняття на роботу.

5 Спрощення класифікатора професій – надання йому рекомендаційного, а не обов’язкового характеру як це є зараз, крім того, надання роботодавцю можливості самостійно визначати назву посади.

6 Закріплення можливості укладення строкових трудових договорів виключно за домовленістю сторін.

7. Закріплення за роботодавцем права звільняти або відстороняти працівника у випадку вчинення дій, що містять ознаки корупції. Крім того – права звільняти певні категорії працівників за порушення трудових обов’язків – прогули, розкрадання, появу в нетверезому стані, тощо (до прикладу, вагітних жінок, жінок з дітьми до 3-х років), а також, працівників, які досягли пенсійного віку.

8. Перегляд та спрощення системи відпусток – 1 основна трудова відпустка (зі збільшенням основної відпустки з 24 до 30 днів), 2 соціальні відпустки – у зв’язку з вагітністю і пологами та для догляду за дитиною.

9. Проведення атестації всіх співробітників – перевірка як hard skills, так і soft skills (наразі атестація працівників законодавчо не закріплена).

10. Створення сервісної служби задля нагляду та контролю за дотриманням трудового законодавства.

11. Законодавче закріплення більш сучасних форм комунікації між роботодавцем та працівником – в електронній формі.

Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що найближчим часом законопроект буде зареєстровано у Верховній Раді та винесено на голосування до сесійної зали.

Нагадаємо, законопроект №1658 щодо оновленого Трудового кодексу вже був проголосований ВР у першому читанні та очікував на розгляд у другому, але був відкликаний ВР нового складу.

Також читайте: Федерації профспілок України звернулася до парламентарі з приводу проекту Трудового кодексу 

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ігор
11.10.19 09:52

Загалом підтримую.


До п.1 ще додати положення, яке буде дозволяти відносити до витрат, всі виплати та пільги – як передбачені в колдоговорі або наказі, так і такі, ще не передбачені. Яка різниця, навіщо зайва бюрократизація?


П.4 не дуже зрозуміло. Що конкретно мається на увазі?

Ответить
  • счетовод
15.10.19 14:48

п.7Уважаемые законодатели, вы предлагаете ВСЕХ пенсионеров сразу вывезти на городские и сельские свалки для сортировки отходов? А что... Пенсия у большинства минимальная, благодаря нашим экономным работодателям, работать после пенсии будет негде. Может на галеры их?
п.8А аттестацию проводить кто будет? А то  сам пью, сам гуляю и всех на... выгоняю.

Ответить
  • счетовод
15.10.19 14:41

п.7У нас работодатели в качестве хобби все станут следователями, прокурорами и судьями? Кто будет определять наличие "ознак коррупции"? Я не думаю, что такое писалось для работников "высокого уровня". Они свои "ознаки" порешают быстро, а вот рядовые сотрудники за строптивость быстро попадут под раздачу. Показалось руководителю и... применил п.7

Ответить
  • счетовод
15.10.19 14:37

п. 2
В стране нехватка квалифицированной рабочей силы. Поднимать зарплату своим работникам и вкладывать деньги в модернизацию  "жаба давит",проводить повышение квалификации и полноценное обучение персонала некому и нет желания у работодателя. Жаждут дешевой рабочей силы из других стран. Выводы делайте сами.

Ответить
  • Тиса
11.10.19 10:02

2. Розширення переліку осіб, що можуть бути працевлаштовані без отримання дозволу на працевлаштування, зокрема, таких як іноземці без громадянства, біженці із визначеним правовим статусом, тощо........................ Китайців, в'єтнамців, африканців не вистачає. Вчора зранку бачила одного темношкірого з пивом, який сміявся і поводився неадекватно.

Ответить
  • Алина
11.10.19 11:19

Тиса, а куча наших неадекватных с пивом вас не смущает? или вам цвет кожи не понравился, что вы решили это рассказать?

Ответить
  • Тиса
11.10.19 10:08

права звільняти певні категорії працівників за порушення трудових обов’язків ..... а також, працівників, які досягли пенсійного віку.////
Знаю, як працівника, що тягнув роботу всієї котельні 20років і навчав інших, що звільнялися постійно, понизили у розряді, як пенсіонера, щоб не платити багато!

Ответить
  • Ігор
11.10.19 10:23

Тиса, тобто це було на комунальному підприємстві? Тобто державної власності? Куди чиновники влаштовують своїх діток на теплі керівні посади, а ті потім купують по цінам в які закладено відкати та преміюють себе, та купують дорогі службові авто та шкіряні крісла, та набирають гарних секретарок? А потім вимагають підвищення тарифів бо собівартість зросла.

Ответить
  • я в шоке
11.10.19 10:58

п. 11 - работник в смартфоне? )) социофобия на марше

Ответить
  • я в шоке
11.10.19 10:59

п. 4 - не ново

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
11.10.19 11:39

Я бы хотел видеть в КЗпП закрепление нормы по минимальной оплате труда только в часовом виде (по крайней мере для небюджетников). "Минимальная зарплата за месяц", "прожиточный минимум" – понятия, которые должны использоваться при налогообложении и соц./страх./пенсионных выплатах. 
Спросите у кого-то на "западе", какая у них минимальная зарплата в месяц – они начнут хлопать глазами и говорить "я не понимайт". Зато, если спросите: "какая минималка в час", то смогут ответить, например "9 евро в час". Т.е. знают, сколько им по минимуму должны оплатить за 1 час работы и сколько в год не облагается. Например, годовой доход составил 6000евро  – не облагается...   

Ответить
  • ірина
11.10.19 13:00

Сомневающийся Sкептиk, полностью с вами согласна. Но ведь то что они предлагают, это на защита трудящих. А защита роботодателей ...

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
11.10.19 14:40

ірина, сейчас ещё рано о чём-то говорить... Но "защитить" нужно и работодателей тоже (не в ущерб правам работников). Например, куча ненужных  бумажек при оформлении трудовых отношений (часто дублирующих одно и то же):  договор, к договору приказ, к приказу какая-то карточка, графики, уведомления, инструкция, правила, и пр. Оставить, на мой взгляд, нужно письменный договор (контракт) и ооооооочень мин. "пакет" документов. Сделать типовую форму договора/контракта, а в неё уже, кто, что захочет – пусть добавляет. Не забыть (им) прописать в кодексе: порядок расторжения договоров в случае смерти работодателя-физлица (на сегодня это не прописано); порядок расчётов с работником: кто, когда, в какие сроки. Да и ещё есть целая "куча" всего, что не мешало бы закрепить в кодексе... :)

Ответить
  • ірина
11.10.19 12:54

п.7." Закріплення за роботодавцем права звільняти або відстороняти працівника у випадку вчинення дій, що містять ознаки корупції" Оказывается главные коррупционеры - это наемные работники!!!!

Ответить
  • Непогода
11.10.19 15:46

Понятное дело, лучше взять на работу иностранца-заплатить за него ЕСВ, ведь пенсию ему потом платить не надо. И тут наше государство лукавит.

Ответить
  • *
11.10.19 17:19

Для работодателя важно не нести социальную ответственность. Деловые отношения должны быть честными. Работа-оплата. Все. Никаких там многодетны мамочек с кучей отпусков и льготных категорий. Льготы должно давать государство, как гарант. 
Страшно другое, о котором умалчивают. Ненормированный рабочий день. Размытое законодательство на эту тему порождает злоупотребления со стороны бизнеса. В той же Германии активно обсуждается возможность, пока возможность, сокращения допустимого перерыва между рабочими днями до 9 часов! Для здоровья надо высыпаться хотя бы 7. В идеале 8-9. Несложно догадаться, что даже если не есть, многим дорога с работы на работу не оставит в таком случае время для сна. Но у них хоть почасовка. А у нас оклады у большинства, и сверхурочные не оплачиваются. Не факт, за буржуи пойдут по такому пути, но вопрос муссируют. Получается. жизнь у людей отбирать. в прямом смысле. Ну кто, под страхом увольнения. не согласится дать письменное согласие на сверхурочные? Должно быть 40 часов в неделю, и точка. Никаких 48. И так пол страны не работает, людских ресурсов хватит. Чтобы на заставлять людей работать в режиме 3 в 1.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям