Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


15.10.19
2008 2 Печатать

Чи підлягає перерахунку та поверненню сума допомоги по вагітності та пологах у разі припинення отримувачем підприємницької діяльності до закінчення строку непрацездатності?

 Відповідно до частини 1 статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Згідно з частиною 1 статті 25 Закону № 1105 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Нормою статті 42 Господарського кодексу України визначено, що підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі - Закон № 504/96) право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Враховуючи викладене, фізична особа - підприємець має право на допомогу по вагітності та пологах, яка надається як компенсація втраченого доходу, при цьому дія Закону № 504/96 на таких осіб не розповсюджується.

Отже, у разі припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем після отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду, чинним законодавством не передбачений механізм здійснення перерахунку та повернення вже профінансованої Фондом допомоги за період після припинення такої діяльності.

 

По материалам Фонд соціального страхування України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • алла
15.10.19 10:30

маячня- не думаю,що хоч в когось може виникнути подібне запитання. 

Ответить
  • Татьяна
15.10.19 12:28

больничный по беременности и родам начисляется за период ДО даты больничного. В расчет берутся суммы ЕСВ, перечисленные ФЛП в бюджет. Даже если предприниматель и решил закрыть ЧП, это не "отменяет" его оплату налогов и не лишает его права пользоваться уже полученными фондом средствами.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям