Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.10.19
4020 10 Печатать

Діяльність без належної обачності при виборі контрагента, який не виконує податкового обов’язку, позбавляє платника податків податкової вигоди

"Вісник. Офіційно про податки".

Верховний Суд наполягає, що платник податків при виборі контрагента та укладенні з ним договорів має керуватися належною обачністю. Саме від цього з алежить подальше фактичне виконання таких договорів, отримання прибутку та права на отримання певних преференцій, зокрема формування податкового кредиту з ПДВ.

Недоведеність фактичного здійснення господарської операції позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування податкової вигоди, а покупця — права на формування цієї податкової вигоди навіть за наявності правильно оформлених за зовнішніми ознаками та формою, але недостовірних та у зв’язку з цим юридично дефектних первинних документів.

Тому Верховний Суд погодився з висновками судів про відсутність факту реального виконання спірних операцій. Таке рішення прийнято з огляду на неналежне оформлення первинних документів; ненадання документів, зокрема заяви, на підставі якої здійснювалася поставка нафтопродуктів; ненадання доказів перевірки кількісних та якісних характеристик придбаної продукції (бензин, дизельне паливо), що є обов’язковою умовою при здійсненні такого роду операцій; відсутність інформації про місцезнаходження придбаних позивачем нафтопродуктів; ненадання доказів приймання придбаних нафтопродуктів за кількістю та якістю, їх зберігання та відпуску, як і доказів оплати послуг зберігання зазначених нафтопродуктів; ненадання належних доказів транспортування та страхування придбаних нафтопродуктів; відсутність належного документального підтвердження ведення обліку нафтопродуктів; відсутність документів на підтвердження факту придбання товару з метою та в цілях господарської діяльності; недоведеність економічної доцільності проведених операцій.

Таким чином, факт придбання, транспортування, зберігання та подальше використання в господарській діяльності позивача нафтопродуктів не підтверджено належними первинними документами, які б розкривали зміст операції та рух активів у процесі її здійснення, що є обов’язковою умовою для визнання господарських операцій товарними. Формальна наявність договорів, актів, податкових накладних та товарно-транспортних документів не є достатнім та беззаперечним документальним підтвердженням фактичного виконання договірних відносин і не дає змоги суду дійти обґрунтованого й переконливого висновку про фактичне проведення господарських операцій.

Суд касаційної інстанції погодився з доводами платника податків, що чинне податкове законодавство не ставить у залежність право платника податків на податковий кредит від виконання податкового обов’язку іншими платниками — постачальниками товарів (послуг). Однак у разі встановлення в судовому процесі обставин, які свідчать, що платник податків був чи міг бути обізнаний щодо протиправної діяльності його контрагента, яка полягає в незаконній мінімізації податкових зобов’язань, зокрема у створенні штучних підстав для збільшення витрат та/чи податкового кредиту, або у разі коли платник податків діяв без належної обачності чи обережності при виборі контрагента, який не виконує податкового обов’язку, при встановлених обставинах, які спростовують реальність господарських операцій, отримана таким платником податків податкова вигода у вигляді права на податковий кредит є безпідставною.

Постанова ВС від 25.09.2019 р. у справі № 823/530/15.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Oleg7
30.10.19 08:45

Теоретики з Верховного суду видумали термін "належна обачність".
Може він прописаний в ПКУ? Щось ніяк не виходить знайти... 
А вимагати від платника того, що прямо не передбачено законодавством, є протиправним.
Належна обачність, якщо вже так виражатись, це перевірити, що платник зареєстрований в відповідних державних органах. 
Якщо реєстрація є, це значить, що держоргани перевірили всі документи при реєстрації. Платник не зобов’язаний перевіряти більше, ніж є в реєстрах держорганів.
Якщо оформлені первинні документи, то всіх вимог платник податків дотримав. 
Все інше вигадки бандитської держави, які фактично займаються державним рекетом. 

Ответить
  • клава
30.10.19 09:34

Раньше суды почему-то придерживались мнения. что контрагент не несет ответственности за действия (или бездействия) другого контрагента. Чего так кординально изменилось? И каким образом я должна узнать о его недобросовесности? да я даже не могу знать подает ли он отчетность!

Ответить
  • *
30.10.19 17:20

клава, а теперь всех судей во главе с кукловодами засталять официально расследовать и выдавать справки. возле каждого магазина. что контрагент обачный. 

Ответить
  • Andrey
30.10.19 10:11

То давайте тоді за такою логікою державного реєстратора накажемо, як він без належної обачності зареєстрував такого контрагента, інспектора ДПС, який без належної обачності взяв його на облік та зареєстрував платником ПДВ

Ответить
  • Ірина
30.10.19 11:29

Ненене:-) Треба створити нове відомство,міністерство або бюро розслідувань обачності контрагентів, так щоб у цьому органі правцювало якомога більше народу та робили усе для того, щоб ОБАЧНИЙ покупець не встряг з недобросовісним контрагентом. Та щоб цей орган видавав довідки про совисть контрагентів. Во!:-) А, ще щоб перевіряли і ДПС і реєстратора - як вони виконують свої функції. Во:-) 
Ничего не меняется, снова цей же ланцюг, тока вид сбоку.

Ответить
  • Александара
30.10.19 12:27

Ірина, а еще ЗП они будут получать за наш с вами счет и брать плату за эти справки -во :)

Ответить
  • кузькина мать
30.10.19 13:20

Александара, зато в суде всегда только они и будут нести ответственность за НЕПРАВДИВУЮ информацию и НК не снимут!

Ответить
  • Бяка
30.10.19 12:55

Прежде, чем давать комментарии к комментарию, почитали бы само решение суда, а потом делали выводы

Ответить
  • Ірина
30.10.19 14:24

Бяка, читать можно и нужно, но ВЫВОД в заголовке этой статьи будет теперь как ЛОЗУНГ для ДПС и тех же самых судей при аналогичных спорах.  И поверьте, зачастую, никто в суть этого спора УЖЕ не будет вчитываться. Просто есть ВЫВОД и точка.

Ответить
  • кузькина мать
30.10.19 13:21

Бяка, та шо там читать. И так понятно, что виноваті лишь только в том, что хочется ИМ кушать

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям