Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.11.19
1733 6 Печатать

Дубілет пропонує провести електронний перепис населення

Дмитро Дубілет у Facebook бажає поділитися, як Кабмін заощадить в наступному році 2-3 млрд. грн на переписі населення.

Перепис населення України — один з топ-20 проектів Міністра. Його проведення було заплановано на кінець наступного року, і в бюджеті на нього було передбачено 3.4 млрд грн. Майже 100.000 інтерв'юерів з планшетами мали обійти будинки і квартири українців.

Перепис — це важливий захід. Ось тільки нас не покидало відчуття, що в такому форматі це — недозволена розкіш для України.

Я мав під сотню зустрічей і дзвінків з різними потенційними користувачами. Я провів інтерв’ю з міністрами, директорами департаментів, представниками регіонів, соціологами (включаючи неперевершену Еллу Лібанову).

У результаті я умовно розбив усі запити потенційних замовників на два типи.

Тип 1. Десь 90% запитів — це інформація про те, в яких населених пунктах мешкає скільки людей, а також їхні стать та вік.

Тип 2. Спеціалізована інформація про склад сім'ї, житло, етно-національність тощо.

Важливо, що більшість запитів першого типу були терміновими. Зараз уряд робить генеральний план інфраструктури країни (дороги, опорні школи, лікарні) — і більшість міністерств сказали, що не можуть чекати кінця наступного року.

Тому ми вирішили провести так званий електронний перепис. Разом з фахівцями з математики і соціології ми проводимо його за таким алгоритмом.

1. Збираємо анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташування.

2. Збираємо дані з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд). Адже ці групи мають менше проникнення мобільних.

3. Проводимо “калібруючі” соціологічні опитування. Уточнюємо, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах.

4. Вставляємо ці дані в математичну модель.

У підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування.

Звісно, цей метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання (другий тип). Однак я вважаю, що для них, коли вони виникнуть, можна придумати точкові та більш дешеві способи дослідження. Можна проводити соціологічні опитування, роботу з електронними реєстрами або знайти інші незвичайні джерела. Наприклад, для вивчення мовного питання можна подивитися статистику банкоматів ПриватБанку.

Тому в бюджеті-2020 ми знизили бюджет на перепис з 3.4 млрд грн до 1.4 млрд. А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще приблизно 1 млрд. Заощаджені гроші пішли на медицину та інші важливі програми.

Ми плануємо оприлюднити результати нашого дослідження вже цього року.

По материалам Сторінка Д. Дубілета у Facebook

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сергій
30.11.19 12:57

ПАМ'ЯТАЙ перепис за ціря Давида!!!

Ответить
  • Сергей
30.11.19 14:22

Можно ещё по количеству съедаемого хлеба!

Ответить
  • Анастас
02.12.19 08:11

Нас без нас посчитали

Ответить
  • Мария
02.12.19 08:39

угу... средняя по больнице... в учет пойдет температура покойников в морге

Ответить
  • Нина1
02.12.19 09:45

Не понимаю, как можно использовать информацию мобильных операторов "про кількість користувачів", если больше половины абонентов не на договорах, а просто были куплены сім-картки. Т.е тех, кто на карточках,  не идентифицируешь. А у меня, например на два телефона 3 карточки. Я что, буду идти по переписи как 3 человека?

Ответить
  • *_*
03.12.19 11:40

"Наприклад, для вивчення мовного питання можна подивитися статистику банкоматів ПриватБанку" например я никогда не переключаю интерфейс на русский язык, т.к. мне все понятно, но в жизни общаюсь на русском, а меня посчитают как украиноговорящую, т.е. на исследование этого вопроса можно деньги и не тратить - все-равно результат будет искажен.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям