Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.12.19
10589 1 Печатать

Фінансовий моніторинг буде здійснюватися за новими правилами

Національний банк вітає ухвалення у другому читанні та в цілому законопроєкту № 2179 "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".  Рішення про його ухвалення підтримали 246 народних депутатів України.

Цей законопроєкт гармонізує стандарти фінмоніторингу відповідно до актуальних світових та європейських норм (адаптація рекомендацій FATF, 4-ї директиви ЄС, Регламенту 2015/847 ЄС про перекази). 

"Новий закон про фінансовий моніторинг дозволить значно спростити перевірку банками операцій клієнтів за рахунок застосування ризик-орієнтованого підходу. Це означає, що банки повинні будуть зосередити більше уваги на перевірці операцій клієнтів, що несуть високий ризик, та менше уваги – на безризикових клієнтах. Ухвалення закону дозволить вийти на новий рівень якості системи фінансового моніторингу та привести наше законодавство у відповідність до вимог ЄС", - зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. 

Зокрема, законопроєкт передбачає:

  • запровадження ризик – орієнтованого підходу у всіх процесах суб’єктів первинного фінансового моніторингу (банки, інші фінансові установи, поштові оператори, нотаріуси, аудитори, адвокати та інші визначені суб’єкти);
  • зосередження уваги учасників системи фінансового моніторингу (СПФМ та державних регуляторів) на найвищих ризиках та загрозах;
  • запровадження загальноприйнятої міжнародної термінології у сфері національного законодавства;
  • зменшення з 17 до 4 порогових операцій у переліку, обов`язкових для звітування, що дозволить максимально автоматизувати процеси. Мова йде про такі операції: операції політичних діячів, перекази за кордон, операції з готівкою, операції, де учасник/банк із країни, що не виконує рекомендації FATF;
  • збільшення порогової суми фінансових операцій, про які суб’єкти первинного фінансового моніторингу зобов’язані повідомляти Держфінмоніторинг, а саме залишається обов’язок повідомляти про фінансові операції на суму більше 400 тис. грн (зараз 150 тис. грн)
  • перехід до кейсового звітування про підозрілі операції своїх клієнтів;
  • можливість запровадження механізмів дистанційної верифікації клієнта;
  • удосконалення процедури розкриття кінцевих бенефіціарних власників.
  • запровадження справедливої системи покарань за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу.

Унормування питань фінмоніторингу є частиною міжнародних зобов’язань України, визначених Угодою про асоціацію з ЄС, а також ратифікованим у листопаді минулого року Меморандумом про взаєморозуміння між Україною та ЄС.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
09.12.19 15:05

Хорошие законы - остаются ПРОЕКТАМИ...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям