Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.12.19
2740 0 Печатать

Витрати на пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям дають право на податкову знижку

ПКУ надано (встановлено) правоплатника податку включити до податкової знижки у зменшення його оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового рокусуму коштів  або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань та благодійних   внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4 % суми його загального оподатковуваного доходутакого звітного року.

Отже, сума оподатковуваного доходу фізичної особи може бути зменшена на суму податкової знижки, що призведе до зниження суми податку на доходи фізичних осіб.

Нагадуємо, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних  або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшити його загальний річний оподатковуваний дохід, одержаний за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Отже, для розрахунку витрат, дозволених для включення до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, у вигляді суми коштів або вартості майна, наданих у якості  пожертвувань та благодійних внесків, фізична особа враховує дохід у вигляді заробітної плати.

Звертаємо увагу, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами: квитанціями, фіскальними  або товарними чеками,платіжними дорученнями, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У вказаних документах обов’язково має бути зазначена вартість таких товарів (робіт, послуг) та строк їх продажу, або виконання чи надання.  

Тобто, одним із підтверджуючих документів, які платнику податку необхідно надати контролюючому органу, є копія договору про пожертву або благодійний внесок.

Довідково: За визначенням ст. 729 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) пожертва - це дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема грошей та цінних паперів, особам, встановленим част. 1 ст. 720 ЦКУ, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети.

Договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви.

До договору про пожертву застосовуються положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом.

По материалам ГУ ДПС у Київській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям