Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.12.19
4471 1 Печатать

Новорічний клопіт: переносимо робочі дні, улаштовуємо канікули

Кінець 2019 — початок 2020 року — це чудовий час організувати канікули для працівників підприємства. Адже КМУ так запропонував «розкидати» робочі дні, які припали на різдвяно-новорічний період, що повноцінно попрацювати в цей період вийде не у всіх. Чому? Розповідаємо.

Нагадаємо, що для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, Кабмін рекомендував перенести:

• у 2019 році — робочі дні з понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня та з вівторка 31 грудня — на суботу 28 грудня;

• у 2020 році робочий день з понеділка 6 січня на суботу 11 січня.

Низка таких перенесень, звісно ж, торкнеться й банківської системи. Тож, швидше за все, до нормальної роботи банки повернуться тільки 3 січня.

Наслідки перенесення

Перенесення робочих днів повинно здійснюватися на підставі відповідного наказу.

Норма часу. Перенесення згідно з рекомендаціями КМУ у грудні 2019 року та січні 2020 року не вплинуть на місячну норму робочого часу в цих місяцях. Також врахуйте, що тривалість роботи в перенесений робочий день повинна відповідати тривалості того робочого дня, який ви перенесете. Наприклад, якщо на підприємстві п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю та з 8-годинним робочим днем, то тривалість роботи у перенесений робочий день:

 суботу 21 грудня 2019 року буде дорівнювати тривалості того робочого дня, за який ви працюєте, тобто 30 грудня, та становитиме 8 годин;

 суботу 28 грудня 2019 року та 11 січня 2020 року — тривалості передсвяткових робочих днів 31 грудня 2019 року та 6 січня 2020 року відповідно та становитиме 7 годин.

Організація роботи. У дні, на які було перенесено робочі дні (суботи 21 та 28 грудня 2019 року та 11 січня 2020 року), працівники зобов’язані вийти на роботу. Навіть якщо працівник з 30 грудня 2019 року по 10 січня 2020 року перебуватиме у відпустці, він зобов’язаний вийти на роботу у суботи 21, 28 грудня 2019 року та 11 січня 2020 року. Адже змінено графік роботи і зазначені дні стали звичайними робочими днями.

У табелі обліку використання робочого часу:

• дні, які ви переносите (30 та 31 грудня, 6 січня), позначайте як вихідні (якщо працівник у відпустці — як дні відпустки);

• робочі суботи 21, 28 грудня та 11 січня — як робочі дні. Ще раз перевірте себе: за умови 8-годинного робочого дня

Важливо!

у табелі вкажіть тривалість роботи 21 грудня — 8 годин,

28 грудня 2019 року та 11 січня 2020 року — 7 годин.

Відсутність працівника в ці дні без поважної причини розцінюється як прогул.

Оплата. Робочі суботи 21, 28 грудня 2019 року та 11 січня 2020 року оплачуємо як звичайні робочі дні. У цьому випадку ст. 72 та 107 КЗпП, що регулюють питання роботи у вихідні дні, не діють.

Щорічна відпустка. Перенесення робочих днів ніяк не відобразиться на тривалості щорічної відпустки. Адже при визначенні її тривалості не враховують лише святкові і неробочі дні (ст. 73 КЗпП).

Приклад. Працівник йде у відпустку з 30 грудня на 10 календарних днів.

На період відпустки припадають два свята — 1 і 7 січня 2020 року. Отже, на грудень припадає 2 календарних дні відпустки (30 та 31), а на січень — 8 календарних днів (2 — 6, 8 — 10 січня включаємо до розрахунку, 1 та 7 січня при підрахунку кількості днів відпустки не враховуємо). Таким чином, останній день відпустки — 10 січня 2020 року.

З питаннями перенесення розібралися. Та є чимало роботодавців, які замість роботи у перші дні січня оберуть відпочинок усім колективом.

Тож пропонуємо вам розглянути варіанти нероботи в цей (а може, й трохи довший) період, їх документальне оформлення та оплату.

Йдемо у щорічну відпустку

Тут «танцюємо» від працівника, а саме від його бажання. Дивіться, ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки дозволяє на прохання працівника і з дозволу роботодавця ділити щорічну відпустку працівників на частини будь-якої тривалості, якщо основна безперервна частина такої відпустки становить не менше 14 календарних днів. При цьому зовсім не обов’язково, щоб ця неподільна частина була надана працівникові першою.

Тому якщо сторони згодні, то при складанні графіка відпусток на наступний рік можна передбачити надання всім частини щорічної відпустки у січні 2020 року.

Наприклад, якщо ви плануєте відпочивати 2 та 3 січня, то щорічну відпустку можна надати тривалістю 2 дні.

Якщо ж підприємство до роботи повернеться з 13 січня, то рекомендуємо не здійснювати перенесення робочого дня у січні 2020 року, як радив КМУ, та надати працівникам відпустку з 2 січня 2020 року на 8 календарних днів. У цьому випадку останнім днем відпустки буде 10 січня (див. приклад вище). Далі 11 та 12 січня — вихідні дні (адже перенесення не було). А 13 січня — робочий день.

Оформляємо відпустку за свій рахунок

Для того щоб піти усім разом у відпустку без збереження заробітної плати, має бути обопільне бажання усіх працівників підприємства, з одного боку, і відповідне рішення власника або керівника — з іншого.

Звісно, що це найнесприятливіший для працівників варіант оформлення новорічних канікул. Але якщо вони нададуть на нього згоду, то оформлено це має бути так. З боку працівників — заяви про надання відпустки без збереження зарплати на підставі ст. 26 Закону про відпустки. З боку роботодавця — відповідний наказ.

Увага! Тривалість такої відпустки визначається за погодженням між працівником і роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік.

Ще раз наголошуємо: ініціювати надання відпустки має право виключно працівник. Тому примусово відправити співробітника у таку відпустку роботодавець не може. А враховуючи той факт, що незадоволені працівники можуть поскаржитися Держпраці, то перш ніж його застосовувати, добре подумайте.

Додаткові вихідні

За рахунок уведення додаткових вихідних днів у січні ви зможете зменшити норму тривалості робочого часу у цьому місяці та добре відпочити. Наприклад, норма тривалості робочого часу на січень 2020 року, розрахована за календарем п’ятиденного робочого тижня із двома вихідними днями в суботу та неділю та з 8-годинним робочим днем, становить 167 годин. Кількість вихідних днів — 8 днів. Є домовленість, що працівники відпочиватимуть 2 та 3 січня (вводимо два вихідних дні). Тоді тривалість робочого часу на січень скоротиться до 151 години, а кількість вихідних днів зросте до 10-ти.

Як оформляємо? Знову ж таки краще, щоб ініціатива належала працівникам.

Наприклад, на зборах трудового колективу було одностайно прийнято рішення про встановлення додаткових вихідних днів у січні 2020 року. На підставі рішення зборів роботодавцем видано відповідний наказ та внесено коригування до календаря робочого часу на 2020 рік. З наказом і календарем ознайомлено працівників.

Що з оплатою? Якщо працівники на окладі (місячній тарифній ставці) з повною зайнятістю, то зменшення норми робочого часу не позначиться на сумі зарплати.

Інша річ, якщо зарплата залежить від кількості фактично відпрацьованого часу чи виготовленої продукції. У цьому випадку зменшення норми робочого часу позначиться на сумі зарплати. Тому щоб не ображати та отримати згоду на зменшення норми, рекомендуємо «вирівняти» їм зарплати, наприклад, за рахунок премій.

Додаткова новорічна щорічна відпустка

Якщо відпочинок на початку січня — це норма для вашого підприємства, рекомендуємо скористатися положеннями ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки.

Ця норма Закону дозволяє роботодавцям установлювати в колективному чи трудовому договорі додаткові види відпусток для працівників підприємства, наприклад, новорічно-різдвяну відпустку. Така відпустка обов’язково має бути оплачуваною. Щоб скористатися цією відпусткою, працівникові потрібно буде написати відповідну заяву на ім’я керівника.

Виплачуємо зарплату за грудень 2019 року

На початку статті ми зазначали, що перенесення робочих днів вплине й на роботу банківських установ. Тут треба пам’ятати, що зазвичай останній робочий день року банки працюють із клієнтами в особливому режимі, а перший робочий день нового року — без клієнтів, бо забезпечують комплекс робіт, пов’язаних з початком нового звітного року.

Який висновок можна зробити з цього?

Для своєчасності виплати зарплати та сплати обов’язкових платежів

УВАГА!

уточніть в обслуговуючому вас банку порядок його роботи в період з 27.12.2019 р. по 03.01.2020 р.

Так, якщо строк виплати зарплати на вашому підприємстві припадає на 31 грудня 2019 року чи 1 (2) січня 2020 року, то з урахуванням перенесень вам потрібно буде виплатити працівникам зарплату та сплатити обов’язкові платежі 28 грудня 2019 року, за умови, що в цей день обслуговуючий вас банк буде працювати з клієнтами, якщо ні — то 27 грудня. Якщо строк виплати зарплати припадає на період з 3 по 7 січня 2020 року і для підприємства 3 січня не буде вихідним днем, то виплатити працівникам зарплату та сплатити обов’язкові платежі потрібно буде 3 січня 2020 року, знову ж таки за умови, що банк у цей день буде працювати у звичайному режимі.

Якщо ж 3 січня на підприємстві буде вихідний або ваш банк цього дня не буде працювати з клієнтами, то зарплату за січень потрібно буде виплатити в останній день грудня, в який банк буде вас обслуговувати.

А чи буде в цьому випадку порушення приписів ч. 1 ст. 115 КЗпП про 16 календарних днів між датами виплати зарплати? Ні, не буде. Адже перенесення строку відбулося на підставі положень все тієї ж ст. 115 КЗпП.

Якщо ви відправляєте усіх працівників у відпустку, то саме час згадати про обов’язок виплати- ти відпускні не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки. Разом з відпускними можна виплатити грудневу зарплату. Законодавством це не заборонено. Також якщо заробітну плату ви перераховуєте на картрахунки працівників, то як варіант платіжні доручення на виплату зарплати можна подати до виходу на канікули, але з датою валютування, що відповідає строку її виплати.

Інші матеріали із "Оплата праці", 2019, №24/1:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Сергій
27.12.19 19:48

А чи буде в цьому випадку порушення приписів ч. 1 ст. 115 КЗпП про 16 календарних днів між датами виплати зарплати? Ні, не буде. Адже перенесення строку відбулося на підставі положень все тієї ж ст. 115 КЗпП.------------------- і де написано що можна переносити виплати, коли не працює банк, а?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям