Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.01.20
8066 12 Печатать

Уряд пом'якшує відповідальність суб'єктів господарювання за порушення в сфері застосування РРО

З метою пом’якшення відповідальності ФОПів (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) за порушення, пов’язані із застосуванням РРО, та впровадження ризик-орієнтованого підходу для здійснення контролюючими органами перевірок ФОПів, Урядом розроблено та внесено до Верховної Ради проект Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо контролю та відповідальності суб'єктів господарювання (реєстр. № 2711).  

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, після прийняття змін у сфері застосування РРО, з боку представників мікро та малого підприємництва почали надходити питання стосовно застосування у своїй діяльності РРО, у тому числі програмних РРО. Зазначене обґрунтовано витратами, пов’язаними із адмініструванням процесів застосування традиційних РРО, та відсутністю розуміння можливих витрат при застосуванні програмних РРО, оскільки зазначений програмний продукт ще не доступний для повноцінного тестування.

Крім того, використання програмних РРО може мати ризик незабезпечення надійності захисту інформації від спотворення, неналежного виконання фіскальних функцій.

Оскільки безпечність та надійність функціонування програмних РРО не залежить від бізнесу, а є виключно відповідальністю контролюючих органів, існує необхідність пом’якшення відповідальності за порушення у сфері використання РРО, особливо програмних РРО, для суб’єктів господарювання (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування).

Крім того, на сьогодні спостерігається переважання в діяльності контролюючих органів каральних функцій, їх спрямованість на виявлення порушень, відсутність ризик-орієнтованого підходу при плануванні перевірок, а не попередження правопорушень, та застосування санкцій до суб’єктів господарювання, значні часові й адміністративні витрати суб’єктів господарювання та контролюючих органів, а також підвищені ризики корупційних правопорушень, пов’язані зі здійсненням заходів державного нагляду (контролю).

Тому необхідним є переорієнтація діяльності контролюючих органів зі здійснення фіскальних функцій на виконання сервісних та консультативних функцій та впровадження ризик-орієнтованого підходу щодо перевірок ФОПів.

Так, законопроектом № 2711 передбачено, що програмні РРО повинні передбачати можливість формування та передачі фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків в автоматичному режимі з використанням даних фіскального серверу контролюючого органу. Протештраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян застосовується у разі, якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на традиційному РРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці. За аналогічне порушення при використанні програмних РРО штраф не застосовується. Також не буде застосовуватися штраф за неподання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням програмних РРО і фіскальних звітних чеків з програмних РРО через дротові або бездротові канали зв’язку.  

На думку урядовців, прийняття законопроекту надасть підприємцям можливість адаптуватися до нових правил застосування РРО. Застосування програмних РРО, але без відповідальності, надасть змогу потренуватись, виявити та виправити власні помилки, а підприємці, які вже використовують РРО, отримають можливість перейти на програмні РРО, чим зменшать витрати на адміністрування традиційних РРО. 

Нагадуємо, Державна податкова служба України запрошує всіх охочих взяти участь у тестуванні програмного РРО. Деталі за посиланням

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
08.01.20 05:32

-"Чиновники — это трутни, пишущие законы, по которым человеку не прожить. Почему у министров жалованье постоянно и независимо от того, хорошо или дурно живётся населению Пруссии? Вот если бы квота жалованья бюрократов колебалась вверх-вниз в зависимости от уровня жизни народа, тогда бы эти дураки меньше писали законов, а больше бы думали."

Ответить
  • Бух
08.01.20 09:38

Буржуй, а разве они на зарплату живут?

Ответить
  • Бухгалтер
08.01.20 08:48

Чому у високо ризикових штрафи будуть більші за ті самі помилки, що й у інших категоріях Фопів? І там і там ті самі люди працюють. Самі ж написали що за помилки відповідають фіскали. Тобто, якщо я відношусь до ризикових, то за неповне функціонування РРО відповідаю я, а інший не ризиковий Фоп за це не відповідає? Пардон, а пачєму?

Ответить
  • Игорь.
08.01.20 11:38

Вопрос-  Я-ФОП. СТО ,при ремонте идет замена з/ч.Нужен РРО или нет.

Ответить
  • Тетяна
08.01.20 12:20

Игорь.,
Если Вы за работу берете наличные, то РРО нужен будет обязательно с 01.01.2021., при условии, что до этой даты Ваша выручка не превысит 1 млн.грн.

Ответить
  • Анна
08.01.20 13:14

Добрый день, подскажите, ФОП 2 группа, оптовая и розничная продажа автозапчастей, нужен ли РРО?

Ответить
  • Наталия
08.01.20 13:22

  ДА, если  берете  наличку  или  оплата  карточками 

Ответить
  • Наталия
08.01.20 13:23

при  условии, что  выручка  превысила  1 млн

Ответить
  • Анна
08.01.20 13:37

если выручка  до 1 млн? значительно меньше даже менее 300000 грн в год.., тогда с 01.01.2021?

Ответить
  • Павло
08.01.20 14:16

Анна, да, но только по торговле автозапчастями не с 01.01.21, а с 01.10.20

Ответить
  • Елена
08.01.20 23:52

Мне понравилось слово: потренеруются. Как-то даже официально. По-деб...льному

Ответить
  • Игорь.
09.01.20 11:25

Тетяна. Большое спасибо за ответ!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям