Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.01.20
4899 1 Печатать

Складання фінзвітності за таксономією фінансової звітності за міжнародними стандартами

Відповідно до частини другої статті 121 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон) підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами.

Згідно з частиною п’ятою статті 121 Закону підприємства, зазначені у частині другій цієї статті, складають і подають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність органам державної влади та іншим користувачам на їх вимогу в порядку, визначеному цим Законом, на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку.

Пунктом 2 розділу II Закону України від 05.10.2017 р. № 2164-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо удосконалення деяких положень» встановлено, що першим звітним періодом, за який підприємства, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2019 рік.

Міністерство фінансів України відповідно до Договору з Фондом міжнародних стандартів фінансової звітності (м. Лондон, Велика Британія) отримує текст таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами мовою оригіналу, здійснює його переклад та оприлюднення на офіційному вебсайті.

Відповідно до пункту 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (далі – Порядок), фінансова звітність та консолідована фінансова звітність, складена на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності в єдиному електронному форматі, подається до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснюється НКЦПФР, з метою забезпечення доступу органів державної влади, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

На сьогодні триває процес запровадження та налаштування Cистеми фінансової звітності (далі – Система), зокрема,  розпочато її тестування, реєстрацію суб’єктів звітування та триває процес налагодження роботи Системи. У вересні 2019 року розпочав роботу інформаційний сайт, на якому розміщені інформаційні та методологічні матеріали, які стосуються функціонування Системи. Сайт буде постійно оновлюватися та доповнюватися новою актуальною інформацією та матеріалами.

Ураховуючи наведене та у зв’язку з незавершенням процесу повного запуску Системи та завантаження до неї вихідних даних для початкової реєстрації підприємства, визначені в частині другій статті 121 Закону, подають фінансову звітність за 2019 рік у порядку та строки, визначені законодавством, за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. № 73 «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», а банки подають фінансову звітність за формами, визначеними НБУ.

При цьому, такі підприємства на виконання пункту 2 Порядку також повинні сформувати фінансову звітність за 2019 рік в електронному вигляді в єдиному електронному форматі та подати її до центру збору фінансової звітності.

Враховуючи поточний стан запровадження Системи, Комітетом з управління Системою 6 грудня 2019 року прийнято рішення рекомендувати регуляторам фінансових ринків в межах своїх повноважень забезпечити необхідні заходи щодо розширення строків подання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності в єдиному електронному форматі iXBRL до центру збору за 2019 рік, 1 квартал 2020 року, перше півріччя 2020 року та дев’ять місяців 2020 року до 31 грудня 2020 року та не застосовувати санкцій за неподання такої звітності суб’єктами господарювання у строки, визначені законодавством, протягом 2020 року.

Погоджено протокольним рішенням Комітету з управління СФЗ* від 27.12.2019 р. в рамках Меморандуму № 102/15 про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження системи фінансової звітності від 18 грудня 2017 р.

*Комітет з управління СФЗ було створено відповідно до протокольного рішення Комітету з управління за Меморандумом від 09.07.2019 р. з повноваженнями, передбаченими Меморандумом № 102/15 про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження системи фінансової звітності від 18 грудня 2017 р.

По материалам Система фінансової звітності

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • сВІТЛАНА
10.01.20 16:25

Ще не вистачало би, щоб застосовували санкції!!! Вони не готові, система не працює, зареєструватися неможливо, як воно буде працювати теж невідомо, а респонденти повинні здати все в визначені терміни?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям