Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.01.20
2202 0 Печатать

Бізнес закликає врегулювати ситуацію з акцизним податком

В 2015 році з метою поповнення місцевих бюджетів до переліку податків було додано акцизний податок з роздрібного продажу, який становить 5% та сплачується при реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального. Водночас, запровадження цього податку викликало багато дискусій та прогнозів щодо невиконання плану по його збору.

З 2016 року ставка 5% акцизного податку з роздрібної реалізації пального була додана до основної ставки, яку сплачують імпортери або виробники. Однак, враховуючи те, що розподіл податків не відбувався автоматично, затримки у надходженні до місцевих бюджетів становили до 3-х місяців.

За інформацію Державної податкової служби, у 2019 році виконання плану по збору акцизного податку з реалізації  суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів виконано лише на 42%. Це означає, що велика кількість недобросовісних підприємців, на даний момент, просто ухиляється від сплати відповідних податків.

Пояснень подібній ситуації може бути кілька.

  • По-перше, реалізація без використання РРО дозволяє реалізовувати пачку тютюнових виробів без сплати 5% акцизу, який можна покласти як різницю безпосередньо в кишеню реалізаторів.
  • По-друге, на сьогодні в країні існує близько 55 тис. роздрібних точок, однак, лише 300 податківців, уповноважених здійснювати контроль, що фізично унеможливлює контроль усіх торгових точок.
  • По-третє, вартість ліцензії на роздрібну торгівлю дозволяє заробити набагато більше ніж витрати на неї (вартість ліцензії для торгівлі тютюновими виробами складає від 250 грн до 2 тис грн на рік), а в деяких випадках і взагалі підприємці її не оформлюють.

Європейська Бізнес Асоціація вкотре наголошує на важливості забезпечення рівних правил гри на ринку. Так, якщо наразі не врегулювати питання з даним видом податку, місцеві бюджети продовжать недоотримувати надходження, а тіньовий сектор створюватиме нерівність умов для роботи прозорого бізнесу.

Альтернативою вирішення даної ситуації може бути переформатування сплати даного податку та закладення його в ціну оптовими торговцями, які є великими гравцями ринку. Крім того, здійснювати контроль також буде значно легше, адже, за інформацією ДПС, на сьогодні видано більше 100 оптових ліцензій.

Крістіна Лініченко, керівник FMCG напрямку Європейської Бізнес Асоціації.

Сплата податку відбуватиметься виходячи з максимальної роздрібної ціни та на основі даних РРО. При реалізації продукції роздрібним торговцям у вартість податок вже буде включено. Тоді як раніше лише роздрібний торговець закладав це у вартість для кінцевого споживача, хоча, фактично, сам податок міг і не сплачуватись. Що важливо – для кінцевого споживача на вартість продукції дана процедура жодним чином не вплине, однак, слугуватиме одним з інструментів поступової детінізації сфери.

На даний момент дана норма закладена в проєкти законів № 2501, № 2502 та № 2503, а також № 1210. Тож бізнес-спільнота закликає Верховну Раду звернути на це увагу при прийнятті фінального рішення.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям