Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.02.20
12621 13 Печатать

Федерація роботодавців закликала Президента ветувати «закон 1210»

13 лютого у Федерації роботодавців України відбулося обговорення прийнятого Верховною Радою та нещодавно направленого на підпис фіскального законопроекту № 1210.

У обговоренні взяли участь народні депутати України Ніна Южаніна та Андрій Ніколаєнко, експерти з податкових питань Тетяна Шевцова, Людмила Рубаненко, Дмитро Олексієнко, екс-голова ДРС Ксенія Ляпіна, власники, фінансові директори та бухгалтери підприємств – членів Федерації, аудитори ті інші фахівців, що спеціалізуються на проблематиці податкового законодавства. Нажаль, автори законопроекту, представники Мінфіну, яких запрошували до обговорення, не виявили бажання «прорекламувати» свій законопроект.

Під час обговорення присутні прийшли до спільної думки, що прийнятий законопроект поряд із слушними та необхідними змінами містить низку неприйнятних норм, які економічно необґрунтованими, потенційно корупціогенними та такими, що несуть ризики для економічного розвитку України у цілому, зокрема, через розширення прав та повноважень податкових органів та ускладнення податкового адміністрування для платників податків. Це робиться на тлі постійних корупційних скандалів, які на сьогодні стрясають податкову службу.

Зокрема, йшлося про:

1. Впровадження концепції «винної відповідальності» платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та у залежності від цього буде застосовуватись той чи інший розмір штрафу. Такі норми лише спровокують розквіт корупції у податкових органах.

2. Застосування оподаткування так званих «конструктивних дивідендів» а також механізму коригування фінансового результату на основі концепції визначення наявності чи відсутності «ділової мети».

3. Підвищення розмірів штрафних санкцій у 2 рази та введення нових штрафів (у тому числі за неподання (несвоєчасне подання) річної фінансової звітності), що є додатковим тиском на платників податків.

4. Суттєве ускладнення норм щодо податкового адміністрування.

Також присутні торкнулися питання численних порушень Регламенту Верховної Ради України під час прийняття закону, що є підставою для визнання його таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним).

За підсумками дискусії та у відповідності із раніше прийнятим рішенням Президії Ради Федерації роботодавці прийняли рішення звернутися до Президента України Володимира Зеленського із проханням скористатися своїм правом вето до зазначеного закону та внести до Верховної Ради України пропозиції щодо його розділення на частини (питання адміністрування, оподаткування контрольованих іноземних компаній, ресурсні норми тощо), які необхідно доопрацювати з урахуванням позиції бізнес-спільноти.

Відповідного листа вже направлено до Офісу Президента.

Зокрема, вважати неприйнятними впровадження законом інституту винної відповідальності платника, суттєве ускладнення норм щодо адміністрування податків і зборів, скасувати низку корупціогенних норм – визначення податковими органами на свій розсуд «винної відповідальності», «конструктивних дивідендів», «ділової мети», переглянути економічно необґрунтоване підвищення розмірів штрафів та розширення прав і повноважень органів Державної податкової служби України, що призведуть до фіскального тиску на платників податків та ризиків економічного розвитку України в цілому.

Одночасно учасники зустрічі домовилися консолідувати зусилля на площадці Федерації роботодавців України щодо напрацювання та підготовки необхідних змін у податкове законодавство незалежно від того, яке рішення щодо прийнятого закону буде прийнято Президентом України.

Крім того, у разі підписання Президентом України цього закону, Федерація запропонувала надати консультативну допомогу українському бізнесу шляхом проведення фахових семінарів тощо для мінімізації негативних наслідків застосування нових норм законодавства.

Федерація роботодавців закликала Президента ветувати «закон 1210». У Федерації роботодавців України відбулося обговорення прийнятого Верховною Радою та нещодавно направленого на підпис фіскального законопроекту № 1210.

У обговоренні взяли участь народні депутати України Ніна Южаніна та Андрій Ніколаєнко, експерти з податкових питань Тетяна Шевцова, Людмила Рубаненко, Дмитро Олексієнко, екс-голова ДРС Ксенія Ляпіна, власники, фінансові директори та бухгалтери підприємств – членів Федерації, аудитори ті інші фахівців, що спеціалізуються на проблематиці податкового законодавства. Нажаль, автори законопроекту, представники Мінфіну, яких запрошували до обговорення, не виявили бажання «прорекламувати» свій законопроект. Під час обговорення присутні прийшли до спільної думки, що прийнятий законопроект поряд із слушними та необхідними змінами містить низку неприйнятних норм, які економічно необґрунтованими, потенційно корупціогенними та такими, що несуть ризики для економічного розвитку України у цілому, зокрема, через розширення прав та повноважень податкових органів та ускладнення податкового адміністрування для платників податків. Це робиться на тлі постійних корупційних скандалів, які на сьогодні стрясають податкову службу.

Зокрема, йшлося про:

1. Впровадження концепції «винної відповідальності» платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та у залежності від цього буде застосовуватись той чи інший розмір штрафу. Такі норми лише спровокують розквіт корупції у податкових органах.

2. Застосування оподаткування так званих «конструктивних дивідендів» а також механізму коригування фінансового результату на основі концепції визначення наявності чи відсутності «ділової мети».

3. Підвищення розмірів штрафних санкцій у 2 рази та введення нових штрафів (у тому числі за неподання (несвоєчасне подання) річної фінансової звітності), що є додатковим тиском на платників податків.

4. Суттєве ускладнення норм щодо податкового адміністрування. Також присутні торкнулися питання численних порушень Регламенту Верховної Ради України під час прийняття закону, що є підставою для визнання його таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним).

За підсумками дискусії та у відповідності із раніше прийнятим рішенням Президії Ради Федерації роботодавці прийняли рішення звернутися до Президента України Володимира Зеленського із проханням скористатися своїм правом вето до зазначеного закону та внести до Верховної Ради України пропозиції щодо його розділення на частини (питання адміністрування, оподаткування контрольованих іноземних компаній, ресурсні норми тощо), які необхідно доопрацювати з урахуванням позиції бізнес-спільноти. Відповідного листа вже направлено до Офісу Президента. Зокрема, вважати неприйнятними впровадження законом інституту винної відповідальності платника, суттєве ускладнення норм щодо адміністрування податків і зборів, скасувати низку корупціогенних норм – визначення податковими органами на свій розсуд «винної відповідальності», «конструктивних дивідендів», «ділової мети», переглянути економічно необґрунтоване підвищення розмірів штрафів та розширення прав і повноважень органів Державної податкової служби України, що призведуть до фіскального тиску на платників податків та ризиків економічного розвитку України в цілому.

Одночасно учасники зустрічі домовилися консолідувати зусилля на площадці Федерації роботодавців України щодо напрацювання та підготовки необхідних змін у податкове законодавство незалежно від того, яке рішення щодо прийнятого закону буде прийнято Президентом України. Крім того, у разі підписання Президентом України цього закону, Федерація запропонувала надати консультативну допомогу українському бізнесу шляхом проведення фахових семінарів тощо для мінімізації негативних наслідків застосування нових норм законодавства.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Світлана
14.02.20 11:58

Колеги підскажіть,чи потрібно подавати дод 3 до Декларації з ПДВ якщо ми не збираємось писати заяву на відшкодування ПДВ?

Ответить
  • Ігор
14.02.20 12:17

Світлана, якщо від'ємне значення з рядка 19.1 ви переносите у рядок 21 то подається додаток 2. Додаток 3 не заповнюється/подається.

Ответить
  • Ігор
14.02.20 12:28

"Слуга Старих Олігархів" посилює законодавство на користь тих, хто однією ногою в пеклі. Вони вже всі на стимуляторах та слухових апаратах але  обома старечими руками чіпляються за можливість впливати на бюджетне корито. Ці бородянськи, зерошенки, хоч і молоді, але все життя догоджали на службі у олігархів і не розуміють, як розвивати інше. Вони навіть жодного закону не створили заново, тільки зміни/удосконалення.

Ответить
  • Я ФОП
14.02.20 13:01

Федерация рабодавцев молчит про лимиты?
Ведь этим законом покращення грядет 2 группе? с 1.5млн до 5млн увеличивают оборотку? 

Ответить
  • Галина
14.02.20 14:19

Я ФОП, они же отметили, что наряду с положительніми,,,

Ответить
  • Виктор
14.02.20 15:16

Я ФОП, ну скажем не 5 млн., а 2,5 млн. и с 2021 года... 

Ответить
  • Я ФОП
17.02.20 15:14

Умиляет, что народ здесь вроде как умный должен быть, а дизлайки ставит стадом не проверяя информацию, которую вам выбрасывают подобные участники конференции, так и голосуете...

Ответить
  • Я ФОП
17.02.20 15:12

Виктор,
https://buhgalter911.com/news/news-1047944.html
Самой большой радостью для них будет увеличение размера предельного объема дохода, который дает им право быть плательщиками ЕН. Отныне этот размер будет составлять для группы 1 — 1 млн грн. (ранее — 300 тыс. грн.), для группы 2 — 5 млн грн. (ранее — 1,5 млн грн.), а для группы 3 — 7 млн грн. (ранее — 5 млн грн.).

Ответить
  • Я ФОП
17.02.20 15:07

Виктор, всюду пишут 5млн для 2группы и 7млн для 3группы. В частности и на этом сайте и вступает в силу с момента обнародования на след.день а не с 21года. 

Ответить
  • Елена
14.02.20 15:41

Виктор, и РРО с миллиона

Ответить
  • Муся
17.02.20 10:59

и неизбежный штраф за ошибку в форме 1-ДФ, которая ни коем образом не повлияет на экономику в стране... Давно пора уже отменить эту форму и объединить в один отчет с ЕСВ.

Ответить
  • *
17.02.20 11:36

экономика этой страны держится на штрафах.

Ответить
  • злой клоун
17.02.20 15:14

*,она уже , наверное, уже ни на чем не держится ((  соросята её "ухандохали" (

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям