Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.02.20
1701 3 Печатать

Банки не повинні нараховувати військовим проценти за кредитами

Упродовж останніх п’яти місяців до Національного банку надійшло понад 100 звернень військовослужбовців, які скаржаться на нарахування банками відсотків та штрафів за їх кредитами в період військової служби. На початку 2020 року такі звернення почастішали.

Усього військовослужбовці поскаржилися до НБУ на 17 банків.

Чи порушують банки права військовослужбовців?

Банки не повинні нараховувати військовослужбовцям проценти за кредитом, а також штрафи за несвоєчасне погашення під час проходження військової служби. Це вимоги законодавства, а саме – Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей" (пункт 15 статті 14).

Зауважуємо, що норми, які звільняють військовослужбовців від нарахування відсотків, штрафів та пені на час проходження військової служби, розповсюджуються не лише на банки, а й на небанківські фінансові установи. Національний банк поки не є їх регулятором, але отримує звернення від військовослужбовців, у тому числі й щодо порушень законодавства небанківськими фінустановами. 

Що робить НБУ?

Національний банк 14 лютого 2020 року надіслав банкам додаткове роз’яснення щодо виконання ними вимог законодавства України, а саме – не нараховування процентів, штрафів та пені за кредитами для професійних військових та контрактників із початку особливого періоду (із 18 березня 2014 року), а для мобілізованих військових – із дати їх мобілізації.

Щодо кожного випадку порушення Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку зверталося безпосередньо до банків із вимогою вирішити ситуацію. Приблизно у 60% випадків проблему було вирішено позитивно для споживачів – банки списали неправомірно нараховані відсотки. Решта випадків наразі вирішуються.

Національний банк перевірить дотримання прав військовослужбовців двома банками, на які скаржилися найчастіше, під час запланованих у поточному році перевірок цих банків.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ///
22.02.20 22:48

странно.

Ответить
  • Людмила
23.02.20 20:55

Так это такой бизнес для военнослужащих? Оформил на себя кредит кума, самому проценты не платить, а с кума по льготному тарифу себе в карман? Доп доход? Не знала о таких льготах- за счет налогоплательщиков! Платите налоги вовремя! Жесть!

Ответить
  • Как же так
25.02.20 12:06

Во время прохождения службы кредитка может находиться у любого человека, а не у военнослужащего. По кредитке приобретаются товары, алкоголь, оплачиваются счета, военнослужащий служит себе, кум пользуется беспроцентным кредитом, ШИКАРНО. И нам бы так. НО. есть еще один важный момент - отслеживает ли кто-то локацию прохождения воинской службы и локацию расчетов кредиткой. Если они не совпадают - правомерно ли НЕ начисляются проценты? А если, например, локации совпадают, вытекает еще вопрос - какие кредиты во время прохождения воинской службы? Вы служите или развлекаетесь? Зарплата есть, гособеспечение и питание есть. Развращает наше государство военнослужащих, не забывая преподносить это с нотами благородства. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям