Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.02.20
2027 0 Печатать

Факт підписання акту звірки уповноваженою особою боржника свідчить про визнання боржником такого боргу

Автор: Олександр Б., юридичний Інтернет-ресурс "Протокол".

Сам факт підписання акту звірки уповноваженою особою боржника, та підтвердження наявності боргу первинними документами свідчить про визнання боржником такого боргу (ВС/КГС, справа № 916/1727/17 від 04.12.2019 р.).

Фабула судового акта: Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ, позивач) звернулось з позовом до іншої юридичної особи про стягнення 360 219, 98 грн, з яких: 295 918, 92 грн - основний борг, 36 436, 08 грн - пеня, 5 191, 39 грн - 3% річних та 22 612, 34 грн - інфляційні втрати. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем прийнятих на себе зобов`язань за договором поставки щодо оплати отриманого від позивача товару. Рішенням господарського суду позов був задоволений частково, - суд стягнув з відповідача на користь ТОВ основний борг в сумі 295 918, 92 грн, 3% річних в сумі 5 191, 39 грн, інфляційні в сумі 22 612, 34 грн, пеню в сумі 36 436, 08 грн. Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасовано, у позові відмовлено, що обумовило зверенненя позивача з касаційною скаргою, в який він зазначає, що судом апеляційної інстанції не було враховано акт звірки взаєморозрахунків за певний період, відповідно до якого наявне сальдо у вигляді заборгованості відповідача перед позивачем у розмірі 385 676, 86 грн, а за даними відповідача складає 385 563, 54 грн. Тобто відповідач підтвердив наявність заборгованості.

І хоча ВС/КГС не ухвалив рішення по суті справи, яку направив на новий розгляд до господарського суду першої інстанції, його висновки заслуговують на увагу.

Так касаційний суд зазначив, що акт звірки може вважатися доказом у справі в підтвердження певних обставин, зокрема в підтвердження наявності заборгованості суб`єкта господарювання, її розміру, визнання боржником такої заборгованості тощо. Однак це відбувається, за умови, що інформація, відображена в акті підтверджена первинними документами та акт містить підписи уповноважених на його підписання сторонами осіб.

Суд звернув увагу на те, що, як правило, акти звірок розрахунків (чи заборгованості) складаються та підписуються бухгалтерами контрагентів і підтверджують остаточні розрахунки сторін на певну дату. Відсутність в акті звірки підписів перших керівників сторін або інших уповноважених осіб, які мають право представляти інтереси сторін, у тому числі здійснювати дії, направлені на визнання заборгованості підприємства перед іншими суб`єктами господарювання, означає відсутність у акті звірки юридичної сили документа, яким суб`єкт господарської діяльності визнає суму заборгованості.

Суд також нагадав, що чинне законодавство не містить вимоги про те, що у акті звірки розрахунків повинно зазначатись формулювання про визнання боргу відповідачем, але при цьому вказав, що сам факт підписання акту звірки, у якому зазначено розмір заборгованості, уповноваженою особою боржника, та підтвердження наявності такого боргу первинними документами свідчить про визнання боржником такого боргу.

В постанові колегії суддів також згадується правовий висновок, викладений у постановах Верховного Суду від 19.04.2018 у справі № 905/1198/17 та від 05.03.2019 у справі № 910/1389/18, згідно якого акт звірки розрахунків у сфері бухгалтерського обліку та фінансової звітності не є зведеним обліковим документом, а є лише технічним (фіксуючим) документом, за яким бухгалтерії підприємств звіряють бухгалтерський облік операцій. Акт відображає стан заборгованості та в окремих випадках - рух коштів у бухгалтерському обліку підприємств та має інформаційний характер, тобто має статус документа, який підтверджує тотожність ведення бухгалтерського обліку спірних господарських операцій обома сторонами спірних правовідносин.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям