Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.03.20
3242 1 Печатать

Як буде працювати система автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового

Мінфін оприлюднив проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку функціонування системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового».

Основними причинами необхідності прийняття проєкту постанови є потреба в:

  • удосконаленні та спрощенні адміністрування акцизного податку з пального та спирту етилового;
  • підвищенні ефективності роботи із запобігання та боротьби з незаконним виробництвом і обігом пального та спирту етилового;
  • оптимізації контролю за повнотою та своєчасністю надходження до бюджету акцизного податку.

Проєктом постанови пропонується вирішити проблему забезпечення перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку платниками податку з обсягів ввезеного на митну територію України, виробленого та реалізованого на митній території України пального або спирту етилового, шляхом автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового.

Проєктом постанови передбачено затвердити Порядок функціонування системи автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового. Порядок визначає механізм функціонування системи автоматичного зіставлення показників (далі – система зіставлення). Ведення системи зіставлення покладається на ДПС.

При зіставленні здійснюється порівняння у розрізі кодів згідно з УКТ ЗЕД та для скрапленого газу – умовного коду 2711 (пропан або суміші пропану з бутаном, інших газів, бутану, ізобутану), акцизних складів та розпорядників акцизних складів показників із системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, які сформовані згідно з пунктом 232.3 статті 232 Кодексу за зареєстрованими документами, складеними у звітному місяці, за який проводиться зіставлення показників, та:

Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі щодо обсягів обігу та залишків пального, порядок ведення якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 року № 891;

Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового щодо обсягів обігу спирту етилового, Порядок ведення якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2013 року № 806.

У систему зіставлення вводяться показники станом на 01 число місяця, наступного за звітним. Зіставлення проводиться, починаючи із 16 числа кожного місяця, наступного за звітним. Зіставлення по одному звітному періоду може проводитись протягом 1 095 днів.

Інформація за результатами зіставлення розміщується для платників в Електронному кабінеті платника, а для контролюючого органу формується електронний Журнал результатів зіставлення.

У Журналі результатів зіставлення фіксуються суб’єкти господарювання (розпорядники акцизних складів) у розрізі акцизних складів та кодів згідно з УКТ ЗЕД (умовного коду 2711), у яких наявні розбіжності між показниками системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів -лічильників рівня пального/Єдиного державного реєстру витратомірів -лічильників обсягу виробленого спирту етилового, понад встановлені допустимі значення.

На підставі результатів зіставлення платники можуть скласти та зареєструвати документи (акцизна накладна, коригуюча акцизна накладна, заявка на поповнення, коригуюча довідка тощо), необхідні для усунення розбіжностей у Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та/або Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі/Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

Контролюючі органи використовують результати зіставлення при перевірках з питань дотримання норм законодавства у сфері виробництва та обігу пального та спирту етилового.

 

По материалам Міністерство фінансів України
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Оля
30.03.20 16:41

Подскажите пожалуйста.  АЗС  -на резервуарах установили  рівнеміри, нужно подавать 20  -ОПП.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям