Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.03.20
4328 0 Печатать

ПДВ: відображення та підстави коригування податкового кредиту у звітності

Звертаємо увагу платників ПДВ на відображення та основні підстави коригування податкового кредиту у податковій звітності.

Одною з основних підстав коригування податкового кредиту є зміна суми компенсації вартості товарів/послуг, повернення товарів й авансів.

Так при зменшені суми компенсації вартості товарів/послуг покупець повинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складання розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни.

При збільшені суми компенсації вартості товарів/послуг покупець має право збільшити податковий кредит на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у податковій декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому його складено, або будь-який наступний звітний (податковий) період, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складання. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити податковий кредит у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН.

Наступною підставою є коригування податкового кредиту у результаті виправлення помилок, допущених під час його декларування. Найпоширеніші помилки платників: відображення сум ПДВ у податковому кредиті, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними; декларування податкового кредиту не в тому звітному періоді; методологічні та арифметичні помилки при формуванні розділу II податкової декларації з ПДВ.

Також слід зупинитись на коригуванні податкового кредиту за старими (придбаними до 01.07.2015 р.) необоротними активами під час річного перерахунку ПДВ. Згідно з приписами п. 42 підрозділу 2 розд. XX ПКУ платники ПДВ здійснюють перерахунок ПК за необоротними активами, які придбали та/або виготовили до 01.07.2015 р. і використовують частково в оподатковуваних операціях, а частково - ні.

Тобто перераховують частку використання необоротних активів, придбаних і/або виготовлених до 01.07.2015 р., в оподатковуваних операціях, розраховану відповідно до п. 199.2 та п. 199.3 ПКУ (виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій) за підсумками одного, двох і трьох календарних років, що настають за роком, у якому їх почали використовувати (уведені в експлуатацію).

За результатами такого перерахунку платники ПДВ коригують (збільшують або зменшують) ПК за такими необоротними активами на підставі бухгалтерської довідки.

По материалам Офіс ВПП ДПС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям