Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.03.20
1484 1 Печатать

Нацбанк запроваджує довгострокове рефінансування для підтримки кредитування та ліквідності банків

Нацбанк запроваджує довгострокове рефінансування банків на строк до 5 років, на додаток до стандартних короткострокових інструментів рефінансування. Даний крок спрямовується на виконання одразу декількох цілей, пов’язаних як зі збереженням фінансової стабільності в країні, так і стимулюванням економічного зростання.

По-перше, механізм довгострокового рефінансування надасть підтримку банківському кредитуванню в гривні, підсилюючи ефект інших заходів, вжитих Національним банком упродовж останніх місяців, – зниження облікової ставки та запровадження стимулюючих нормативів резервування.

По-друге, новий інструмент виступатиме додатковою гарантією підтримки достатньої ліквідності в банківській системі. Це, зокрема, важливо й для безперебійного проведення клієнтських операцій в умовах погіршення настроїв учасників фінансового ринку через поширення коронавірусу.

Періодичність проведення тендерів з підтримання ліквідності банків, обсяги, строки та інші параметри довгострокового рефінансування визначатимуться окремими рішеннями Правління Національного банку після розгляду цих питань Комітетом з монетарної політики.

Процентна ставка  за довгостроковими кредитами рефінансування фактично буде плаваючою. Вона визначатиметься як облікова ставка Національного банку, яка може змінюватися відповідно до рішень Правління, плюс стала величина у процентних пунктах, що діє на день видачі кредиту і буде незмінною протягом всього строку користування рефінансуванням. За необхідності банки зможуть достроково погашати такі кредити в будь-який момент часу.

З метою зниження ризиків Національного банку при наданні кредитів рефінансування також вдосконалені норми щодо заставного інструментарію. Зокрема, передбачена можливість прямого перерахування коштів банку від погашення депозитного сертифіката Національного банку та доходу за ним на часткове дострокове погашення заборгованості, якщо такий сертифікат перебуває в заставному пулі. Також визначено, що іноземна валюта у такому пулі має бути розміщена банком на рахунку Національного банку як грошове покриття без сплати процентів за ним.

Таким чином створюються сприятливіші умови для розвитку довгострокового кредитування підприємців та населення, зокрема іпотечного, кредитів на розвиток бізнесу тощо.

Водночас банки матимуть змогу звернутись за довгостроковим рефінансуванням у ситуаціях, коли вони потребуватимуть додаткової ліквідності. Втім, на сьогодні гривнева ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд грн, а валютна – 8 млрд. дол. США, тож запровадження нового інструменту носить радше превентивний характер на випадок розгортання більш серйозних кризових явищ у світовій економіці.

Запровадження механізму довгострокового рефінансування затверджено Постановами Правління НБУ № 29 від 17.03.2020 р. "Про внесення змін до Положення про процентну політику Національного банку України" та № 30 від 17.03.2020 р. "Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи".

Зазначені зміни набуви чинності 19 березня 2020 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 543
22.03.20 22:39

Не понятно, как погашать кредиты и комиссии во время карантина, что-то не видно информации по этому поводу

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям