Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.03.20
1342 0 Печатать

Врегульовано взаємодію інкасаторських компаній з іншими учасниками ринку готівкового обігу

Нацбанк врегулював взаємодію інкасаторських компаній* із банківськими установами (банками, уповноваженими банками, центральним банком) та іншими суб’єктами господарювання з питань, пов’язаних з обробленням та зберіганням готівки.  

Це дасть можливість інкасаторським компаніям удосконалити свою діяльність та надавати банкам і їх клієнтам повний спектр послуг у сфері роботи з готівкою: інкасацію, перевезення, оброблення та зберігання готівки, обслуговування АТМ та ПТКС.

Крім того, такі рішення сприятимуть поширенню конкуренції на ринку готівкового обігу, оскільки створять передумови для роботи в Україні міжнародних СІТ-компаній (таких як Loomis, PROSЕGUR, Brink's тощо).

Зокрема йдеться про врегулювати питань щодо: 

  • перерахування банком безготівкових коштів на окремий поточний рахунок інкасаторської компанії в розрахунковому банку для отримання від неї готівки для підкріплення своїх операційних кас, завантаження банкоматів;
  • надання інкасаторською компанією розрахунковому банку платіжних доручень для зарахування безготівкових коштів суб’єктам господарювання та банкам за прийняту готівку або за отримання придатної до обігу готівки в уповноваженому банку та Національному банку з окремого поточного рахунку інкасаторської компанії;
  • видачі готівки з каси інкасаторської компанії та її достави до операційних кас банків (філій, відділень), до уповноваженого банку або Національного банку,  операцій із завантаження платіжних пристроїв;
  • приймання банками (філіями, відділеннями)  до операційної каси готівки від інкасаторської компанії;
  • приймання уповноваженим банком та Національним банком готівки від інкасаторської компанії;
  • зберігання готівки у сховищі інкасаторської компанії на підставі та в межах укладених договорів з іншими юридичними особами.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 17.03.2020 р. № 28 "Про затвердження Положення про порядок взаємодії юридичних осіб, що здійснюють операції з оброблення та зберігання готівки, з іншими юридичними особами".

Документ набирає чинності з 21 березня 2020 року.


* Юридичних осіб, які отримали ліцензію Нацбанку на надання банкам послуг з інкасації та погодження Нацбанку на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям