Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.04.20
5559 10 Печатать

Які ще антикарантинні заходи для бізнесу пропонують запровадити народні депутати?

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти № 3292 та № 3293, якими запропоновано продовжити дію вже чинних податкових послаблень для бізнесу, у зв'язку з введенням на території України карантину, та запровадити нові. Подробиці розповість Prostopravo.

До 1 липня 2020 року запропоновано продовжити дію:

1. Звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, крім:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;
  • порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

2. Звільнення від сплати штрафних санкцій платників єдиного соціального внеску за такі порушення:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності.

3. Протягом періоду з 1 березня по 1 липня 2020 року не нараховувати платникам податків та ЄСВ пеню, а нараховану, але не сплачену за цей період пеню, списати.

  • Не проводити фактичні та документальні перевірки платників податків, крім документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 ПКУ.
  • Не проводити документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.

Нові пільги:

  1. Тимчасово, з дня набрання чинності Законом України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо подолання наслідків економічної кризи спричиненої безпрецедентними заходами боротьби з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» до 1 липня 2020 року звільнити від сплати усіх податків і зборів, передбачених Податковим Кодексом, платників податків, що є юридичними особами та фізичними особами - підприємцями діяльність яких була призупинена згідно з рішенням Кабінету Міністрів України на період проведення заходів запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
  2. Тимчасово, з дня набрання чинності Законом України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо подолання наслідків економічної кризи спричиненої безпрецедентними заходами боротьби з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» до 1 липня 2020 року звільнити від усіх передбачених Податковим Кодексом видів оподаткування дохід у вигляді дивідендів юридичних осіб.
  3. Тимчасово звільнити від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску фізичних осіб-підприємців та само зайнятих осіб, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 1 липня 2020 року за себе та за найманих працівників, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців). Таке звільнення має застосовуватись до платників єдиного внеску, діяльність яких була призупинена згідно з рішенням Кабінету Міністрів України на період проведення заходів запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
  4. Упродовж строку з 1 квітня 2020 року по 30 червня 2020 року фізичні та юридичні особи, які мають фінансові зобов’язання в банках за кредитними договорами матимуть право на відстрочення обов’язку погашення основної суми кредиту та нарахованих відсотків за ним. Таке відстрочення є обов’язковим та надається банком за умови письмово звернення боржника.

Якщо Закони буде прийнято, зміни набудуть чинності з дня, наступного за днем їх опублікування.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
07.04.20 07:59

Депутаты исходят из того что для раскачки бизнесу нужен месяц. По логике тогда срок карантина- до 1 июня.

Ответить
  • Надежда
07.04.20 08:27

Я правильно понимаю п.2. - "выплата дивидендов во время карантина без налогов" - Открыли возможность выводить деньги из предприятий быстро и безболезненно для крупного бизнеса? 

Ответить
  • охохо
07.04.20 08:41

очень "порадовала" норма об освобождении от налогов дивидендов, о себе наши власть имущие не забыли

Ответить
  • Инесса
07.04.20 11:56

охохо,похоже, это главная цель этого законопректа. Остальное все бантики и завитушки для отвода глаз. О доплате ЕСВ до минималки - опять молчат.

Ответить
  • Оксана
07.04.20 09:45

Непонытные даты
"....за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 1 липня 2020 року ...."

Ответить
  • 1
07.04.20 17:04

Оксана, тоже обратила внимание...а где апрель?

Ответить
  • ***
07.04.20 09:54

Когда я читаю о неприменении штрафов по ЕСВ   - это утопия! Вы не сможете сделать не доплату по этому налогу если будете получать наличку с банка или перечислять на карточки зарплату! Банк очень тщательно следит за оплатой всех налогов с зарплат а за ЕСВ еще зорче!не доплату возможно сделать только, если вы выдаете зарплату с выручки

Ответить
  • Ледокол
07.04.20 13:01

Освобождение от ЕСВ (даже чисто теоретическое) касается ФОПов и их наемных работников. А что у юриков дела обстоят диаметрально противополжно? Они процветают и бабло лопатой гребут? Их освободить не надо? А вздрючить НацБанк за отсутствие постановления по поводу проверки банками доплаты ЕСВ до 1/5? Все эти теоретические "послабления" (кроме дивидендов конечно) все равно что носить воду в решете. 

Ответить
  • Татьяна
07.04.20 21:37

Сдала отчет за март по ЕСВ дод.4, к начислению есть сумма ЕСВ (работали пол месяца, запретили работать с 17.03), в любом случае 1039,06 грн. заплатить должны. И что теперь это можно не платить, они ее просто спишут??? Как это вообще возможно, такой бред может написать только малограмотный(((

Ответить
  • Татиана
08.04.20 11:52

Татьяна, я так понимаю, что платить обязательно. Просто, если Вы будете платить не до 20 апреля, а позже (до 31 мая), то штрафа за несвоевременную уплату не будет.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям