Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.04.20
2332 1 Печатать

Тимчасові зміни щодо строків подання та розгляду скарг платників

Які тимчасові зміни прийнято щодо строків подання та розгляду скарг платників податків у процедурі оскарження рішень контролюючих органів, прийнятих відповідно до ПКУ?

Пунктом 528, який Законом № 540 внесено до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, передбачено також зупинення перебігу строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ст. 56 ПКУ.

Тобто, якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня 2020 року і до 31 травня 2020 року (включно), строки для подання таких скарг призупиняюся, а платник податків може подати відповідну скаргу, з урахуванням часу, що минув до такого призупинення. Як результат, такі скарги повинні бути прийняті та розглянуті контролюючим органом в загальному порядку.

Також, якщо строк прийняття рішень контролюючим органом по скаргах, які:

  • подані у періоді з 2 квітня 2020 року і до 31 травня 2020 року (включно) та/або
  • не розглянуті станом на 18 березня 2020 року…

…припадає на період з 2 квітня 2020 року і до 31 травня 2020 року (включно), то прийняття таких рішень поза межами строків визначених ст. 56 ПКУ, або ненадіслання/несвоєчасне надіслання платникам податків рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу про продовження строків, не призводять до задоволення скарг платників податків.

Водночас, з урахуванням того, що з перебіг строків, які зупинялися, продовжується, то контролюючий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Важливо: Звертаємо увагу, що перебіг строків розгляду скарг в адміністративному порядку не зупиняється та застосовуються наслідки порушення їх розгляду, передбачені п. 56.9 ПКУ, стосовно скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ.

Які тимчасові зміни прийнято щодо строків подання та розгляду скарг платників єдиного внеску у процедури оскарження рішень контролюючих органів, прийнятих відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»?

Закон № 540 доповнив розділ VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2020 р. № 2464-VI, пунктом 913. Відповідно до цього пункту, тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється встановлений цим Законом строк розгляду скарг платників податків ЄСВ, що надійшли/надійдуть до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ч. 4 ст. 25 цього Закону.

Закон № 540 набрав чинності з 2 квітня 2020 року. Отже, прийняття рішень податковим органом за скаргами, що…

  • надійшли/надійдуть у періоді з 2 квітня 2020 року до 31 травня 2020 року та/або
  • які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року…

…поза межами строків визначених ст. 25 Закону 2463 не призводять до задоволення скарг платників податків. Це ж стосується ненадіслання платникам податків рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу про продовження строків.

Податковий орган, який розглядає скаргу платника єдиного внеску зобов’язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.

Якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня до 31 травня 2020 року, то строки для подання таких скарг зупиняюся, а платник податків може подати відповідну скаргу до 31 травня 2020 року (включно). Як результат, такі скарги повинні бути прийняті та розглянуті податковим органом в загальному порядку. Водночас, з урахуванням того, що перебіг строків, які зупинялися, продовжується, то контролюючий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Татьяна
10.04.20 16:11

це відноситься до оскарження блокування реєстрації ПН?, а то ця фраза збиває з толку - "(крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ)"
 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям