Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.04.20
1518 2 Печатать

Комітет ВРУ рекомендує проводити щорічне обчислення індексації розміру аліментів

Комітет з питань правової політики підтримав включення до порядку денного законопроектів щодо обов'язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі і щодо спрощення процедури розгляду судових справ, пов'язаних із захистом прав дітей.

Таке рішення члени Комітету прийняли під час засідання, яке відбулося у режимі відеоконференції 9 квітня.

У засіданні взяли участь 22 народних депутати. 

Народні депутати попередньо розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (щодо обов'язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі) № 3112

Законопроектом передбачається щорічне обчислення виконавцем індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, та подальше стягнення з боржника аліментів у відповідному розмірі, без звернення стягувача до суду. 

За результатами попереднього розгляду 21 голосом «за» при 1 «проти» члени Комітету прийняли рішення рекомендувати парламенту включити законопроект до порядку денного третьої сесії. 

Народні депутати попередньо розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури розгляду судових справ, пов'язаних із захистом прав дітей № 3206

Метою законопроекту є спрощення процедури розгляду судових справ про усиновлення дитини, що сприятиме розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Законопроектом пропонується внести зміни до Сімейного та Цивільного процесуального кодексів України, якими передбачити, що:

 під час скасування усиновлення за рішенням суду в зв’язку з тим, що таке усиновлення суперечить інтересам дитини, не забезпечує їй сімейного виховання, суд одночасно вирішує питання про позбавлення усиновлювача батьківських прав стосовно цієї дитини;

 судова справа про усиновлення може вирішуватися у складі одного судді без залучення присяжних;

 під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду суд може вирішити питання про участь у ній як заінтересованих осіб особу, в сім'ї якої виховується дитина (прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники, законні представники);

 підготовка судової справи про усиновлення до розгляду повинна бути проведена не пізніше п’яти днів з дня відкриття провадження у справі;

 справи про усиновлення дитини розглядаються судом протягом розумного строку, але не більше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі;

 за результатами розгляду заяви про усиновлення, суд ухвалює рішення протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі;

 апеляційна скарга на рішення суду про усиновлення дитини подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Комітет одноголосно ухвалив рішення рекомендувати парламенту включити законопроект до порядку денного третьої сесії. 

Комітет також розглянув питання щодо фінансування суддів, органів та установ системи правосуддя. 

Члени Комітету за результатами розгляду підтримали пропозицію щодо обмеження суддівської винагороди в розмірі 10 мінімальних заробітних плат + решта з коефіцієнтом 0,5 на час карантину.

Народні депутати також підтримали пропозицію Голови Комітету Андрія Костіна про необхідність додаткового фінансування Державної судової адміністрації. 

Комітет направив своє звернення до Комітету з питань бюджету для врахування у законопроекті про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

По материалам ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Людмила
20.04.20 15:26

Боже  мій!  16 травня 2016 року прийнято  закон про індексацію аліметів, а 20 квітня 2020 року цей закон не працює, бо нема иеханізму !  Навіщо такі закони ?  Півтора року  розглядається в суді справа про індексацію аліментів, прийнято 7 ухвал, а віз і нині там....  Суддя чекає нового закону, щоб спекатись справи ? Але після нового закону ще пройде скільки років, щоб в закон "Про виконвче провадження" внесли судовому виконавцю в обов'язок індексувати аліменти ?

Ответить
  • Елена
20.04.20 23:13

Какая индексация. У нас в стране  дефляция 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям