Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.04.20
6564 1 Печатать

Відновлення реєстрації податкових накладних за рішенням суду

За рішенням суду податковими органами ДПС (ДФС) протягом 2018-2020 р.р. зареєстровано 15,1 тис. податкових накладних/розрахунків коригування на суму ПДВ - 1,3 млрд. грн. Тенденції - до значного збільшення цих показників, оскільки за 2018 рік – 110,4 млн. грн., за 2019 рік – 817,6 млн. грн., то лише за січень - березень 2020 року вже 436,1 млн. грн. ПДВ. Відповіді ДПС за посиланням.

Відновлення реєстрації ПН/РК в судах відбувається з підстав протиправності дій ДПС (ДФС) в результаті невідповідності постанови КМУ № 117, яка діяла протягом 2018-2019 р.р., вимогам Податкового кодексу. В деяких випадках відбувається відновлення реєстрації в суді так званого «схемного» ПДВ, який утворився в результаті сумнівних операцій. При цьому органами ДПС витрачаються значні суми бюджетних коштів на сплату судового збору.

В свою чергу, 16 квітня 2020 року керівником ДПС Сергієм Верлановим повідомлено про те, шо вперше в історії України схеми з ПДВ припинено. 

Спеціалістами Служби вибірково проаналізовано інформацію з Єдиного реєстру судових рішень щодо операцій, які мають ознаки сумнівності та по яких за рішенням суду було зареєстровано податкові накладні саме з підстав протиправності дій ДФС та відсутності своєчасного затвердження нормативним документом підстав для зупинення реєстрації ПН/РК. Результати проведеного аналізу викладено у схемах:

Схема 1

Схема 2

Висновки

За висновками спеціалістів Служби керівництвом ДПС (ДФС), всупереч інтересам служби, не забезпечено своєчасного ініціювання приведення нормативних документів (постанови КМУ № 117) у відповідність до вимог Податкового кодексу. В результаті зазначених дій відбувається відновлення реєстрації податкових накладних у судовому порядку, з підстав невідповідності підзаконних актів вимогам Податкового кодексу, в тому числі, підприємствами, які за даними органів досудового слідства здійснюють формування незаконного податкового кредиту з ПДВ. Відповідно, ПДВ сформований в результаті протиправних схем, буде зареєстрований за рішенням суду. 

Також за висновками спеціалістів, прийнята, на заміну постанови КМУ № 117, постанова КМУ 1165 від 11.12.2019 року та наказ Мінфіну 520 від 12.12.2019 року, суперечать положенням Податкового кодексу, що в подальшому також буде спричиняти визнання дій органу ДПС протиправними та відновленню реєстрації ПН/РК в суді. 

Автор: Осмоловський Денис Юлійович

По материалам Інформаційне агентство "Єдина служба правової допомоги", сайт 3222.UA"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Гарри К.
23.04.20 07:12

"..в супереч интересам службы.."!!! Да когда ж уже эти бараны и их хозяева  в "кабинетах" поймут, что их единственный законный "интерес" должен быть исключительно в том, чтобы любой законный бизнес развивался, платил налоги не ниже среднего по отрасли и создавал новые рабочие места!! а не сетовать на то, что у них отняли лавры бюджетонаполнителей по статье "отнять и не пущать!!"

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям