Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.04.20
2709 0 Печатать

Податківці виявили заниження ПЗ: за який період нараховується пеня

Катерина Чучаліна, адвокат з податкових спорів, податковий консультант.

Непоодинокі випадки, коли податківці проводять перевірку та донараховують податок. За який період правомірно нараховувати пеню? Відповідь - у цій статті.

Мабуть, багатьом платникам податків відома ситуація, коли податківці провели перевірку, збільшили грошові зобов’язання (суму податку до сплати) та застосували штраф. Ті, хто вважають, що податківці діяли правомірно – сплатять до бюджету податки та штраф на підставі податкового повідомлення-рішення. А ті, хто вважає, що податківці діяли поза межами правового поля – розпочнуть податковий спір.

Але, перш ніж приймати те, чи інше рішення потрібно з’ясувати, коли починає застосовуватися пеня за несвоєчасну сплату.

Пеня.

Коли починається нарахування пені визначене у п.129.1 ПКУ.

Так, для випадків, коли грошове зобов’язання (податкове зобов’язання та/або штраф) визначене податківцями, за результатами перевірки, - нарахування пені починається з  першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження, п.п.129.1.1 ПКУ).

Людською мовою це означає, що нарахування пені починається на наступний день за граничним для сплати. Скажімо, платник податків повинен був сплатити узгоджену суму податку не пізніше 17-го квітня 2020 року, але не зробив цього. Тоді, нарахування пені починається з 28.04.2020 року (крім тих випадків, коли Законами щодо боротьби із COVID-19 встановлені певні дозволи для порушення податкового законодавства).

Згідно ж з п.п.129.3.1 ПКУ, нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

Це – досить просто: сплатили всю суму податку/штрафу і пеня не нараховується. Єдиний момент – потрібно буде сплатити ще й пеню!

Важливий момент з практики: ви можете не знати про наявність пені довгий час, аж доки податківці не пришлють вам податкове повідомлення-рішення про нарахування пені. Бачите, у них там своя програма, яка рахує ваш борг у свій спосіб.

За який час платити і що робити?

Відповідь на поставлене запитання дає Постанова Верховного Суду від 10 квітня 2020 року  у справі № 813/1760/18 (адміністративне провадження №К/9901/69396/18 http://reyestr.court.gov.ua/Review/88810546 ).

В цій справі, податківці провели перевірку та виявили, що платник податків занизив податкові зобов’язання. Тому, ревізори сформували акт перевірки, на підставі нього було прийняте податкове повідомлення-рішення щодо зобов’язання платника сплатити суму заниженого податку та штрафу.

Платник податків погодився та своєчасно сплатив все за податковим повідомленням-рішенням.

Що зробили податківці? Нарахували платникові пеню з дня прийняття акту перевірки та внесли до інтегрованої картки платника (далі – ІКП), суму боргу – пені!

Платник із такими діями податківців не міг погодитися та заявив такі позовні вимоги:

- визнати протиправними дії податківців щодо нарахування пені в ІКП;

- зобов’язати податківців виключити з ІКП платника податків (позивача) дані (запис, інформацію) щодо нарахування пені.

Суди, включаючи і Верховний Суд, визнали вимоги платника податків (позивача правомірними) і ось чому.

Відповідно до п.п.54.3.2 ПКУ, податківці зобов’язані самостійно визначити суму грошових зобов’язань (збільшення суми податку та застосування штрафу), якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, заявлених у податкових (митних) деклараціях, уточнюючих розрахунках.

Згідно зі ч.1 п. 57.3 ПКУ, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у п.п. 54.3.1-54.3.6 ПКУ, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Тож, якщо акт перевірки був прийнятий 11.04.2020 року, податкове повідомлення-рішення від 24.04.2020 року, а отримане воно платником податків  - аж 04.05.2020 року, то «відлік строку для застосування пені» почнеться не раніше за 15.05.2020 року!

Тобто, пеня не нараховується, ані за період, коли платником податків було помилково занижене податкове зобов’язання (наприклад у 2018 році), ні за період з дня формування акту перевірки. А лише тоді, коли платник податків – не сплатив грошові зобов’язання за податковим повідомленням-рішенням, або не оскаржив таке рішення податківців!

По материалам Ліга.Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям