Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.05.20
2363 8 Печатать

Потрібен «жорстокий меч» покарання для тих, хто ухиляється від сплати податків, - Міністр фінансів

Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів НВ Бізнес про деталі переговорів з МВФ, про суть дискусій з Нацбанком, про вартість позик і курс гривні, необхідні для виконання держбюджету.

 Проясніть, чиє це було рішення — звільнити Верланова і Нефьодова? Що сталося?

— Нормальна ситуація, коли хтось іде, хтось приходить. Я не бачу в цьому проблеми. Я б не концентрувався на особистостях, а дивився ширше — на ефективність роботи податкової та митної служби.

І це — ключове питання. Природно, «подання про звільнення» керівного складу — прерогатива міністра фінансів. А Кабмін підтримав це рішення.

Я несу за цю сферу відповідальність і в цьому випадку потрібно було знаходити швидкі рішення. Ми входили в кризу, а ситуація не змінювалася. Це був радикальний захід для того, щоб струсити систему і створити керованість. Ключові проблеми — недоотримання доходів, наявність схем, ухилення від сплати податків.

— Скручування?

— Зокрема. Там багато, про що можна говорити. У мене було достатньо інформації, щоб прийняти ці рішення. Я довго думав, розуміючи їх складність. Але насправді, якби я не прийняв це рішення, то всі провали стали б моєю зоною відповідальності. Вона і зараз є, але я розумію, що маю інструменти впливу на ситуацію.

— Зараз ви бачите нового керівника митниці, чи поки що буде виконувач обов'язків? Нещодавно ви звільнили 50% керівників митниці.

— Так. Була проведена колегія після призначення Ігоря Муратова виконувачем обов'язків (голови Митної служби). Був посил всім митникам України: «Хлопці, треба попрацювати на державу. Я чекаю від вас залучення в роботу, мінімізації контрабанди і максимізації ефекту для бюджету». На жаль, мене не почули.

Тому друга колегія була з кадровими рішеннями. Ігор Муратов відповідально ставиться до своєї роботи. У нього є кредит довіри, щоб сформувати команду і попрацювати до того моменту, поки не закінчиться карантин і не буде призначений конкурс. Чи піде він на конкурс чи ні, побачимо. Я поки не знаю, це буде залежати, по-перше, від його бажання, по-друге, від обставин.

— Ви вже можете оцінити роботу нового голови податкової?

— Ще недостатньо часу, щоб оцінювати. Але, скажімо так, я вірю. У керівників податкової служби та митної служби достатньо досвіду і професіоналізму, щоб виправдати виявлену довіру і реалізувати ті завдання, які ставить перед ними держава Україна. Це питання їх ефективності, яку ми оцінимо через деякий час.

— Зараз всі говорять про податкову реформу. Яке ваше бачення податкової реформи?

— Є зобов'язання, які ми взяли на себе, зокрема в межах програми з МВФ. Ми повинні сформувати стійку і захищену від зловживань систему доходів і зборів. Зупинити витік грошей з податкової і митниці. Є багато моментів, зокрема єдина юрособа тощо. Ми будемо це виконувати.

— А в чому, на вашу думку, полягає справжня податкова реформа?

— Справжня реформа податкової — це, коли ми максимально йдемо від людського фактора, зокрема в питаннях адміністрування ПДВ та інших податків. Функції максимально цифровізуются, з'являється необхідний для бізнесу сервіс — з одного боку. Але з іншого — повинен бути «жорстокий меч» покарання для тих, хто намагається ухилятися від сплати податків.

 

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ігор
22.05.20 09:10

Вірним шляхом ідеш, товариш. В Україні створена каста VIP-борцунів з ухиляльниками, яка стала надбагатою. 1. «У нас є річний прогноз, ми очікуємо падіння ВВП 4,8%, …» - це у шмигяля, у Гончарука був ріст 4,5%. 2. «Ви вже можете оцінити роботу нового голови фіскальні?» – ще не достатньо часу – він ще не розплатився повністю за посаду.

Ответить
  • Петька
22.05.20 10:50

Відро без дна ніколи повним не буде, не залежно від того хто, чим і як його наповнює.

Ответить
  • INSPECTOR
24.05.20 23:30

"жорстокий меч" нужен для тех, кто разворовывает Госбюджет.впрочем, меч не поможет.нужен пулемет типа Mg-42...

Ответить
  • Татьяна
22.05.20 11:51

Главное штрафы. Потому, что вся доходная часть в Украине состоит из штрафов.
Производства в Украине нет, Экономика еле дышит. Зато чиновники жируют.

Ответить
  • @@@
22.05.20 12:12

У мамалюбитскорость более 20 авто и столько же квартир. А налоги оно заплатило с доходов?

Ответить
  • Воїн
22.05.20 12:24

Цитата :!Був посил всім митникам України: «Хлопці, треба попрацювати на державу. Я чекаю від вас залучення в роботу, мінімізації контрабанди і максимізації ефекту для бюджету». На жаль, мене не почули.!!!???
Це як??? Тобто працюють на себе, Треш

Ответить
  • Andrey
22.05.20 12:34

Тій як ви самі себе карати будете? 

Ответить
  • 123
24.05.20 19:44

Покажите пример народу. Начните с себя

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям