Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.05.20
10945 2 Печатать

Помилкова реєстрація податкової накладної: наслідки

Євген Морозов, адвокат (судовий захист), магістр права, http://www.alibi.dp.ua.

Помилкова реєстрація податкової накладної не тягне за собою жодних правових наслідків.

14 травня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 804/3513/17, адміністративне провадження №К/9901/41818/18 (ЄДРСРУ № 89251100) досліджував питання щодо наслідків помилкової реєстрації податкової накладної.

Згідно з пунктом 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації в порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Пунктом 201.7 ПКУ визначено, що податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата.

За положеннями пункту 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Реєстрація податкових накладних або розрахунків коригування до податкових накладних в єдиному реєстрі податкових накладних має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов`язань, відображених в податкових накладних або розрахунках коригування. В разі порушення цього терміну застосовуються штрафні санкції згідно з ПКУ.

Так, згідно з пунктом 1201.1 ПКУ порушення платниками податку на додану вартість граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, встановлених статтею 201 ПКУ, тягнуть за собою накладення на платників податку на додану вартість, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 ПКУ покладено обов`язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі 10 % від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів.

Таким чином, аналіз змісту вищенаведених норм свідчить про те, що штрафні санкції, згідно з пунктом 1201.1 ПКУ, можуть бути застосовані лише у разі, якщо платник податків - продавець товарів/послуг був зобов`язаний відповідно до вимог ПКУ скласти та зареєструвати податкову накладну у зв`язку з настанням однієї з подій: постачання товарів/послуг або надходження попередньої оплати.

Так, складення та реєстрація в подальшому розрахунку коригування, яким "анулюються" несвоєчасно зареєстровані податкові накладні не звільняє платника податків від відповідальності за вчинене правопорушення.

Дана правова позиція викладена Верховним Судом при розгляді справи № 816/955/18 у постанові від 23 липня 2019 року (ЄДРСРУ № 83285087).

Підставами для прийняття комісіями контролюючих органів рішення про відмову в реєстрації податкової накладної є: ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній, реєстрацію яких зупинено; ненадання платником податку копій документів відповідно до підпункту 4 пункту 13 Порядку №117 (за Переліком документів); надання платником податку копій документів, які складені з порушенням законодавства.

Аналогічна правова позиція щодо застосування зазначених норм матеріального права вже була висловлена колегією суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду, зокрема, у постановах від 21.08.2018 р. (справа № 820/5980/17), від 04.12.2018 р. (справа № 821/1173/17), від 23.10.2018 р. (справа № 822/1817/18).

Між тим, необхідно зважати на висновки Верховного Суду, викладені у постанові від 21 серпня 2018 року (справа № 820/5980/17), відповідно до яких за платником податків закріплено право надання додаткових документів та/чи пояснень на підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної, у разі зупинення контролюючим органом процесу реєстрації податкової накладної. У випадку якщо податкова накладна виписана помилково, її реєстрація зупинена, а для відновлення її реєстрації платник податків не має можливості надати будь-які додаткові документи чи пояснення на підтвердження правомірності формування такої податкової накладної, платник не зобов`язаний вчиняти дії для її розблокування.

ВИСНОВОК: Відсутність факту виникнення податкових зобов`язань виключає обов`язок позивача зареєструвати податкову накладну, а помилкова реєстрація такої податкової накладної не тягне за собою жодних наслідків, які передбачені пунктом 1201.1 ПКУ.

По материалам Ліга.Блоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Перекатиполе
25.05.20 12:05

Последствия регистрации ошибочной накладной: во-первых уменьшение регистрационного лимита (без статуса "зупіненна"), во-вторых перекос по номенклатуре, остаток по которой в учете есть. а по НДС - нет.
Для тех у кого нет блока самый правильный способ - зарегистрировать сторнирующую РК.
Для заблокированных НН создать РК не выйдет - для ЕРПН заблокированные налоговые накладные не существуют, хотя и присутствуют в реестре с регистрационным номером.
Можно подать повідомлення на разблокування с пояснением ситуации и обещанием создать РК - иногда Комиссия регистрирует такие НН. Но, чаще отказывают и лишают регистрации. Вроде бі нормально - лимит не уменьшился, из ЕРПН как бы убрали, но...
Особый нюанс в том, что инспектора при сопоставлении объема приобретенного/проданного товара продолжают учитывать такие ошибочные НН, даже со статусом "реєстрацію скасовано за рішенням Комісії", и перекос по количеству товара трактуют как "распространение фиктивного налогового кредита"  (хотя никто НК не получил).
Намного легче и проще было бы исправлять ошибочные НН, если бы ЕРПН разрешал к заблокированнм налоговым накладным создавать и регистрировать РК, тоже со статусом "зупіненно". Тогда можно одновременно подать Повідомлення сразу на два документа НН и РК и попросить скасувати реєстрацію  - главное, что обороты и количество будут в системе отражаться правильно.
P.S. Простите за мой суржик, если кого покоробило.

Ответить
  • Бусяка
25.05.20 15:09

Перекатиполе,у нас заблокировали НН(ошибка в коде товара) - послали доки на разблокировку(описали, что ошибочно проставлен код товара и будет сделан РК)-разблокировали НН-сделали РК к этой НН-заблокировали РК- послали те же доки,что и к заблокир.НН+ описание ситуации с РК + таблицу - разблокировали РК. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям