Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.05.20
9047 0 Печатать

Забезпечувальний платіж з оренди: що з ПДВ

Якщо умовами договору оренди передбачено, що забезпечувальний платіж виконує виключно функцію засобу забезпечення зобов'язань та підлягає поверненню орендарю після виконання зобов'язань, то ця сума забезпечувального платежу не збільшує базу оподаткування ПДВ у орендодавця. Орендодавець не визначає податкові зобов’язання, а орендар — податковий кредит.

Якщо ж орендодавець склав та зареєстрував в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкову накладну (далі — ПН) на суму забезпечувального (гарантійного) платежу, то складає розрахунок коригування (далі — РК) до ПН та зменшує суму податкових зобов’язань з ПДВ. Орендар відповідно повинен зменшити суму податкового кредиту. Якщо у процесі виконання договору оренди змінюють напрям використання отриманого раніше платежу, який спочатку виконував функцію засобу забезпечення виконання зобов'язань за договором, а потім буде спрямовуватися в рахунок оплати орендних платежів (що має бути обумовлено договором), на дату зміни напряму використання гарантійного платежу орендодавець повинен нарахувати податкові зобов'язання на суму отриманих гарантійних внесків. А в орендаря виникає обов'язок сформувати податковий кредит за умови реєстрації ПН в ЄРПН.

Коли надалі, у зв’язку з припиненням договірних відносин за попереднім договором, забезпечувальний платіж зараховують в рахунок сплати забезпечувального платежу за новим договором оренди, умовами якого передбачено, що такий платіж також виконує виключно функцію засобу забезпечення зобов’язань та підлягає поверненню орендарю після виконання таких зобов'язань, то ця сума забезпечувального платежу не збільшує базу оподаткування ПДВ у орендодавця. ПН на таку суму не складають.

У разі якщо забезпечувальний платіж зараховують в рахунок орендної плати (тобто за своєю сутністю він не є засобом забезпечення зобов'язань, а спрямований в рахунок оплати послуг з оренди), та на суму такого платежу за попереднім договором оренди було складено ПН, і надалі його зараховують в рахунок орендної плати за новим договором оренди з тим же орендодавцем, то на суму такого платежу РК не складають. Адже відсутні підстави для його складання — платіж орендодавцю не повертають, номенклатура послуг, сума платежу, постачальник, покупець не змінюються. А змінюються лише реквізити договору, які згідно з пунктом 201.1 Податкового кодексу України не є обов’язковим реквізитом ПН.

Лист ДПС від 14.05.2020 р. № 2020/6/99-00-07-03-02-06/ІПК.

Шановні користувачі! Тепер ви можете дізнаватися всі останні новини порталу Бухгалтер 911 першими в TELEGRAM і VIBER спільнотах!

По материалам Головбух
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям