Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.05.20
4568 1 Печатать

Власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок фізичною особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, до доходу не включаються

У разі внесення платником податку грошових коштів, раніше оподаткованих відповідно до законодавства, на поточний рахунок, відкритий для здійснення незалежної професійної діяльності до доходу самозайнятої особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, не включаються. Такі кошти повторно не оподатковуються та не відображаються в книзі обліку доходів і витрат.

Нагадаємо, відповідно до ст. 14 ПКУ доходи з джерелом їх походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, або за її межами (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді:

- процентів, дивідендів, роялті та будь-яких інших пасивних (інвестиційних) доходів, сплачених резидентами України;

- доходів від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих в Україні портів;

- доходів від продажу рухомого та нерухомого майна, доходів від відчуження корпоративних прав, цінних паперів, у тому числі акцій українських емітентів;

- доходів, отриманих у вигляді внесків та премій на страхування і перестрахування ризиків на території України;

- доходів страховиків – резидентів від страхування ризиків страхувальників - резидентів за межами України;

- інших доходів від діяльності, у тому числі пов’язаних з повною або частковою переуступкою прав та обов’язків за угодами про розподіл продукції на митній території України або на територіях, що перебувають під контролем контролюючих органів (у зонах митного контролю, на спеціалізованих ліцензійних митних складах тощо);

- спадщини, подарунків, виграшів, призів;

- заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору;

- доходів від зайняття підприємницькою та незалежною професійною діяльністю.

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені ст. 44 ПКУ.

Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат визначено, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Інструкцією про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженою постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492 (у редакції постанови Правління НБУ від 01.04.2019 р. № 56) (далі – Інструкція № 492), визначено порядок відкриття та закриття банками рахунків клієнтів та використання коштів за ними.

Відповідно до п. 5 розд. І Інструкції № 492 клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/ підприємницької незалежної професійної діяльності, діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою і власних потреб.

Кошти за поточним рахунком фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, використовуються відповідно до порядку, установленого для використання коштів за поточними рахунками суб’єктів господарювання (п. 57 розд. IV Інструкції № 492).

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (п. 14 розд. І Інструкції № 492).

По материалам ГУ ДПС в Івано-Франківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Andrey
28.05.20 10:38

А чому тоді, щодо єдинщиків інший підхід? Чому в них власні кошти з яких вже сплачено податки, ще раз оподатковуються?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям