Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.05.20
9645 22 Печатать

Бізнес звертається до влади з вимогою скасувати одіозні норми Закону на базі 1210

Федерація роботодавців України обурена тим, що з чотиримісячною затримкою Президент України все ж таки підписав Закон України № 466-ІХ на базі скандального законопроекту №1210.

Норми цього скандального законопроекту викликали різку критику різних стейкхолдерів, а в процесі його доопрацювання допущено численні порушення Регламенту Верховної Ради.

Роботодавці неодноразово зверталися до ВРУ із закликом не допустити прийняття цього Закону, а до Президента України - з проханням скористатися правом вето до нього.

Адже Закон створює грунт для корупції, нерівність в оподаткуванні та погіршує умови ведення бізнесу - від ускладнення і збільшення документообігу до вилучення з ПКУ нечисленних норм, що стимулюють переробку сировини на території країни.

Розширення прав та повноважень податкових органів, введення необґрунтованих пільг та преференцій для окремих категорій платників податків, ускладнення процедур податкового адміністрування, узаконення додаткового тиску на легальний бізнес та значне погіршення інвестиційного клімату в Україні – ось що несуть передбачені Законом зміни.

Більшість з них є економічно необґрунтованими, потенційно корупціогенними та такими, що несуть ризики для економічного розвитку України у цілому.

Зокрема йдеться про:

1. Впровадження концепції «винної відповідальності» платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та у залежності від цього буде застосовуватись той чи інший розмір штрафу. Такі норми лише спровокують розквіт корупції у податкових органах.

2. Застосування оподаткування так званих «конструктивних дивідендів», а також механізму коригування фінансового результату на основі концепції визначення наявності чи відсутності «ділової мети» для всіх без виключення зовнішньоекономічних операцій, що взагалі є нереальним.

3. Нерівність у оподаткуванні платників податків, зокрема, щодо незастосування контролю над трансфертним ціноутворенням щодо платників єдиного податку IV групи, виключень щодо застосування правил «тонкої капіталізації», звільнення від оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді процентів, або доходу (дисконту) або прибутку від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження державних цінних паперів (зокрема – ОВДП) тощо.

4. Вилучення з ПКУ нечисленних інструментів підтримки переробки сировини (зокрема, щодо звільнення від оподаткування ПДВ сої та ріпаку).

5. Підвищення розмірів штрафних санкцій у 2 рази та введення нових штрафів (у тому числі за неподання (несвоєчасне подання) річної фінансової звітності), що є додатковим тиском на платників податків.

Тож за рішенням Президії Ради ФРУ звертаємося до керівництва країни із вимогою терміново вийти із законодавчою ініціативою щодо скасування економічно необґрунтованих, потенційно корупціоґенних та таких, що несуть ризики для економічного розвитку України норм зазначеного Закону.

Зі свого боку роботодавці готові взяти участь у розробці відповідного законопроекту та підтримати його якнайскоріше прийняття.

Пропонуємо вам аналіз закону у матеріалі від головного редактора журналу "Податки&бухоблік" Дмитра Винокурова, а також пояснювальне відео про зміни в ПКУ (№ 466-IX) та життя після карантину. Експертні установки від “Податки&бухоблік”.

По материалам Федерація роботодавців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Jack
28.05.20 08:42

+

Ответить
  • Ігор
28.05.20 09:26

Як вибірково хвилюється бізнес. Чомусь нерівність створена податком на додані відкати їх не хвилює: 1. Одні платять 20%, з яких на користь старих олігархів за ставкою 0%, повертають 72% надходжень; 2. Не тільки мають пільгову ставку 0%, а ще і неоподатковуване відшкодування; 3. Інші податки сплачують на рівні з усіма, в той час як у єдинників ставки різні: 3% при сплаті ПДВ та 5% при не сплаті. 
Роблять вигляд, що корупції у фіскальні не було. 
Переробка сої хвилює? Тобто Рошен постраждає? 
Дивіденди хвилюють? Знов не рівність? Лікар, на передовій боротьби з вірусом або з ворогом 18% + 1,5%; бабуся, яка розміщує кошти на депозит, для фінансування розвитку країни 18% + 1,5% - а вам знов пільги для виведення в офшори?

Ответить
  • Лариса
28.05.20 14:46

Ігор, ну звідки у дорослої  людини думки, що всі, хто працює  з нерезидентами, це "відкатники" і "відмивачі" і "пільги для виведення в офшори"??
Ну невже не спадало на думку, що під ці неадекватні норми потрапляють ВСІ, хто має іноземну частку у своєму капіталі?
Чи вас не затроне оце?
Впровадження концепції «винної відповідальності» платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та у залежності від цього буде застосовуватись той чи інший розмір штрафу. Такі норми лише спровокують розквіт корупції у податкових органах.

Дива твої, Господи, з такими вборцями...

Ответить
  • Ігор
28.05.20 15:27

Лариса, Ви всі порядні? Чому ж країна в такому стані, при вас, таких порядних та правильних? Чому ви, замість того, щоб працювати в рівних умовах для всіх, одразу критикуєте інші погляди?
Вчіться працювати в нових умовах. Ви ж розумні, то значить у вас все вийде. Всі, хто вже буде, 40 років працює на внутрішньому ринку, якось знаходять сили платити всі податки, щоб підтримати вас пільговиків - які ніяк не навчаться працювати без підтримки, вже буде, 40 років.

Ответить
  • Лариса
28.05.20 18:37

Ігор, ми навчимося працювати в нових умовах, а от хто буде наповнювати бюджет, коли весь іноземний бізнес, наплювавши на 40 років, вирішить одуматись і залишити ведення бізнесу вам, непільговикам, будемо дивитись.
І так, я працюю у "білій" компанії з іноземними інветиціми, яка щороку сплачує у бюджет 100+ мільйонів гривень податків.
І так, мої акціонери, м*яко кажучи, дуже здивовані таким поворотом сюжета.
І так, компанія сплачує ПДВ, прибуток, всі зарплатні податки (в офіційної ЗП!!).
Але кому я це пояснюю  -людині, яка вважає, що всі без виключення сплять і бачать як би "взути" і схитрувати?

Ответить
  • Анти-игорь
28.05.20 09:46

Почему этого "агитатора" не забанят до сих пор? Тошнит уже от его умозаключений.

Ответить
  • наталія
28.05.20 12:41

Анти-игорь, удивительно количество дизлайков под Вашим постом. Кому-то нравится этот поток сознания?

Ответить
  • ира
28.05.20 11:41

Анти-игорь, це не політика, це про податки, Ви їх теж сплачуєте щодня коли купуєте хліб у магазині. 

Ответить
  • слава нації
28.05.20 09:54

Анти-игорь, а чомусь ти такий орбурений?  навить у тєбе  пільги в офшори, но не  хвилюйся,головне - у нас  є наша рідна  мова ,а з  нею можно пережити усе біди 

Ответить
  • Любопытная
28.05.20 11:46

Так хочется работать при нормальных законах и равных условиях для всех. Четких формулировок ,а не так,как посчитает проверяющий. Неужели это так тяжело понять тем, кто создаёт эти законы. Всем сил и терпения!

Ответить
  • Світлана
28.05.20 12:03

Любопытная, понимете ли, управлять честными законопослушными людьми очень сложно. Поэтому надо всех сделать виноватыми в нарушениях, которых избежать невозможно.  
73% бизнеса выбрали это. Я ничуть не удивлена последующим событиям. 

Ответить
  • бурундук
28.05.20 13:35

Світлана,
8% Рьяно рвущих тельняшки за армиявирамова , еще не известно в какой пучине и на каком дне мы бы жили при вашем патроне.

С ним был понятен вектор падения.


Поэтому уж лучше разочарование в неизвестном, чем старое тухлое мясо


Ответить
  • Жесть
28.05.20 18:07

бурундук,вот вас из крайности в крайность - от мяса к разочарованию. К развитию попробуйте! Может что хорошее получится! Когда уже поумнеет эта страна? .... Столько го_на за 29 лет съедено, а выводов - 0! Лучше им разочарование.... Продолжайте тогда есть и наслаждаться...

Ответить
  • Лариса
28.05.20 14:39

бурундук, зате абсолютно зрозуміло, якого розквіту і висот  досягли завдяки 73% обожателєй Зе і одночано притивників  арміїмовивіри!
Ви зробили це разомм)))

Ответить
  • коза
29.05.20 10:53

Лариса, нужно было голосовать за реальных людей,а не воров и клоунов,сами виноваты ,вот теперь  и ешьте свое  кошерное мясо

Ответить
  • бурундук
28.05.20 16:49

Лариса,и да, жаль ваш  Липецкий Мальдив только на 100% поднял тарифы для рабов. Надо было для лично любителей вирымовы поднять на 300%. Чтобы крепче любили и вспоминали.

Ответить
  • Лариса
28.05.20 18:41

бурундук,
Добре, що ваш обранець тарифи знизив. Чергове знження з 1-го довтня, якщо не помиляюсь?)
А, і ще ж досягення - виявляється, це при Пороху 5000 тисяч були мізером, а тепер - достойна зарплатня)))

Ответить
  • бурундук
28.05.20 16:42

Лариса,

Дно нашей жизни сегодня-это планомерное падение с первого дня Независимости.


Сравните расцвет страны  и дно сейчас. Вернее, дно пробили-падаем дальше.


Так что ни Петя, ни ЗЕ  ничего не решают  в падении---оно закономерно.


 


Ответить
  • Rina
28.05.20 12:23

Світлана, не надо путать. 73% от всего числа -это не тоже самое, что 73% от пришедших на выборы.

Ответить
  • наталія
28.05.20 12:45

Звертайтесь на здоровя Ви їм не заважаєте. З жовтня 2019 по цьому закону було стільки звернень, майже нічого не враховано. Забули тільки прайс опублікувати до цього закону, скільки буде коштувати, щоб податкова визнала платника податку не винним. 

Ответить
  • Татьяна
28.05.20 12:46

Уважаемые коллеги!  Кто нибудь  читал или где нибудь видел
экономически обоснованные  расчеты  на развитие экономики., где это видно в последних изменениях ко всем Законам.
Практически за весь период работы Зекоманды  только и читаю: повысить штрафы, выполнить условия МВФ -взять кредиты и т.п.
После подписания президентом закона №466 -вообще ничего читать не хочется.
Харьковские новости за вчера:
Железная дорога предупреждает, что поездки льготных категорий в пригородних(электричках) поездах будут платные.
Платежи за воду и канализацию увеличатся на 20%
Харьковчане-запасайтесь свечками, так как будут проводится ремонтные работы в июне возможны отключения электроэнергии.
Чему радоваться? Как дальше жить(выживать)? К чему мы идем?

Ответить
  • Лариса
28.05.20 14:42

Татьяна, он бурундук вище відповів:..." уж лучше разочарование в неизвестном, чем старое тухлое мясо"
тому дійсно,народ заслуговує на таких правителів.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям