Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.05.20
4206 0 Печатать

Як бути в ситуації, якщо коштів на погашення боргів у підприємства немає

Ваше підприємство є боржником, і ви не змогли досягти компромісу з кредиторами? Як бути в ситуації, якщо коштів на погашення боргів у підприємства немає і найближчим часом ви не розумієте, як їх гасити?

На запитання відповідає провайдер «гарячої лінії» SUPport – компанія «Правое дело».

Ситуація, при якій погашення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості погасити інші борги в повному обсязі має законодавчо встановлену назву - загроза неплатоспроможності.

В такій ситуації за законодавством боржник зобов'язаний в місячний термін звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство. Якщо керівник підприємства допустив порушення цих вимог, згідно з Кодексом з процедур банкрутства на нього може бути покладена солідарна відповідальність за непогашення вимог кредиторів.

В цьому випадку кредитор може мати право на власний розсуд вимагати погашення боргу в повному обсязі або частково від усіх боржників разом, в тому числі від директора, або від кожного окремо, в тому числі, від директора. Для недопущення такої ситуації у кожної компанії має бути консультант, який повідомлятиме директора про те, що йому потрібно вчиняти дії, встановлені законом.

Поняття «неплатоспроможності» означає нездатність боржника виконати грошові зобов'язання після настання терміну, встановленого для погашення зобов'язань, ніяким способом крім процедури, передбаченої Кодексом з процедур банкрутства. Ця нездатність встановлюється судом.
І тепер давайте розглянемо, які ж це процедури.

1. Розпорядження майном

В рамках цієї процедури підприємство здійснює свою господарську діяльність, але крім директора, судом призначається арбітражний керуючий – розпорядник майном, в основні функції якого входить:

А. проаналізувати фінансовий стан та встановити активи підприємства.

Б. розглянути разом з керівником підприємства вимоги кредиторів, дати їм оцінку і повідомити суду, чи визнає їх підприємство.

В рамках цієї процедури встановлюється перелік кредиторів та суми боргів перед ними. На підставі аналізу фінансової діяльності, наданому розпорядником майна, кредитори приймають рішення, чи може підприємство відновити свою платоспроможність шляхом проведення процедури санації або його потрібно ліквідувати. А борги спробувати погасити з тих коштів, які будуть отримані від реалізації майна боржника.

2. Санація боржника

Якщо кредитори вирішили і господарський суд це затвердив, підприємство переходить в процедуру санації. В рамках цієї процедури підприємство діятиме за планом санації, де повинні бути відображені способи і терміни погашення кредиторської заборгованості.

До способів можуть відноситься реструктуризація підприємства, перепрофілювання виробництва, закриття нерентабельних виробництв, відстрочка, розстрочка або прощення боргів чи їх частини, залучення інвестора, погашення боргів підприємства третіми особами, стягнення дебіторської заборгованості, продаж частини активів підприємства, скорочення штату, отримання кредиту і тд.

У цій процедурі у підприємства два шляхи: або план санації буде успішно реалізований, борги – погашені або план не вдасться реалізувати і тоді підприємство буде визнано банкрутом.

3. Банкрутство і ліквідація

Це завершальна процедура, до якої переходить підприємство, якщо відновити його платоспроможність неможливо. У цій процедурі функції керівника підприємства виконує ліквідатор. Повноваження власників підприємства припиняються.

Якщо у підприємства було виявлено майно, то воно підлягає продажу на торгах. З коштів, отриманих від реалізації майна банкрута погашаються кредиторські вимоги. Вимоги кредиторів, які не вдалося погасити через брак майна – вважаються погашеними, про що зазначається в рішенні суду про ліквідацію підприємства.

А тепер давайте подивимося, якими є наслідки процедур банкрутства:

- Пред'явлення і розгляд всіх кредиторських вимог до боржника, а також їх погашення, здійснюється тільки в порядку, передбаченому Кодексом з процедур банкрутства та тільки в рамках провадження у справі про банкрутство.

- Арешт майна боржника або будь-які інші обмеження щодо розпорядження майном можуть бути застосовані лише господарським судом в рамках процедури банкрутства.

- Водиться мораторій на погашення вимог кредиторів.

Що це означає: зупиняються виконання грошових зобов'язань, в тому числі по податках і зборах, термін виконання яких настав до дня введення мораторію, зупиняється здійснення виконавчих дій, не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за вимогами, на які поширюється дія мораторію, не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошових зобов'язань, три відсотки річних від прострочених сум.

Потрібно врахувати, що дія мораторію не поширюється на поточні вимоги, виплату заробітної плати і нарахувань на неї, відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, виплату авторської винагороди, аліменти.

- З'являється можливість відновлення платоспроможності боржника в рамках процедури санації.

- Припиняється виникнення будь-яких додаткових зобов'язань, в тому числі, з оплати податків і зборів.

- Припиняється нарахування неустойки, процентів та інших економічних санкцій за всіма видах боргів у разі визнання підприємства банкрутом.

- Вимоги кредиторів, що не були погашені в зв'язку з нестачею майна боржника вважаються погашеними у разі визнання підприємства банкрутом.

- Кредитори мають можливість списати дебіторську заборгованість за рішенням господарського суду про ліквідацію підприємства банкрута.

По материалам Спілка підприємців України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям