Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.06.20
7782 4 Печатать

Змінами до ПКУ передбачено введення електронного листування між платником та податковою службою

Така норма зазначена в прийнятому Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. N 466-IX.

Так платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в «Електронному кабінеті», зможуть листуватися з податковою службою через засоби електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для цього суб’єкту господарювання необхідно буде подати заяву про бажання отримувати документи від податкової через «Електронний кабінет».

Після отримання від платника заяви, його переписка з контролюючим органом переходить у електронну площину – до «Електронного кабінету» йому надходитимуть документи, а на його електронну адресу (адреси) – інформація про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет

Датою вручення платнику податків документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з «Електронного кабінету» автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків. У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення документа платнику податків вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

У разі неотримання контролюючим органом квитанції про доставку документа в електронний кабінет протягом двох робочих днів з дня його надіслання такий документ у паперовій формі на третій робочий день з дня відправлення з «Електронного кабінету» надсилається за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручається платнику податків (його представнику).

У разі, якщо платник податків виявить бажання відмовитися від спілкування через «Електронний кабінет», йому необхідно буде лише направити до податкової служби заяву в електронній формі. Зробити це можна раз на рік. Датою завершення листування платника податків через «Електронний кабінет» є дата, зазначена у квитанції про доставку контролюючому органу заяви про відмову отримувати документи через «Електронний кабінет».

Спілкуйтеся в електронному вигляді – це збереже Вам час та здоров’я.

По материалам ГУ ДПС у Житомирській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ірина
03.06.20 13:51

Спочатку зробіть функціонування електронного кабінету бездоганним.

Ответить
  • Марина
03.06.20 14:25

Ірина, це до кого питання? А взагалі то нічого не буває бездоганним. 

Ответить
  • Марина
03.06.20 14:27

Чи відомо коли буде доступна ця послуга? Заява про бажання отримувати документи від податкової через «Електронний кабінет»?

Ответить
  • Ярослав
09.03.21 14:12

Марина, тоді, коли Міністерство фінансів нарешті затвердить відповідні зміни до наказу про порядок функціонування Електронного кабінету... Нажаль його розробили лише у червні і досі не підписали. Проект наказу оприлюднений на сайті Мінфіну. Чого чекали? - Питання риторичне. Електронізація сервісів не вигідна клеркам, адже більше не можна буде розповідати про відправлені поштою та неотримані платниками податків документи.... чітка фіксація дати отримання і тексту ))) На моє переконання йде цілеспрямований саботаж впровадження електронних сервісів бюрократією, яка звикла мухлювати та грабувати бізнес на бюрократичних процедурах.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям