Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.06.20
10764 6 Печатать

Яка дата вважається датою отримання розрахунку коригування до ПН покупцем та як підтверджується його отримання?

Яка дата вважається датою отримання розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем) товарів/послуг з метою його реєстрації в ЄРПН та який документ є підтвердженням отримання такого розрахунку коригування?

Згідно з п. 192.1 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку – постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (п.п. 192.1.1 ПКУ).

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені;

для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем) (п. 201.10 ПКУ).

Водночас ПКУ не передбачено механізм фіксації дати отримання покупцем такого розрахунку коригування. Тому, з метою недопущення помилок при складанні податкової звітності та уникнення непорозумінь при обрахунку у системі електронного адміністрування ПДВ суми перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (SПеревищ), доцільно реєстрацію розрахунків коригування на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг здійснювати з урахуванням термінів, визначених п. 201.10 ПКУ.

По материалам Категорія 101.15 "ЗІР"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Мария
09.06.20 09:53

зашибись. а как же  специальная норма ? если с даты выписки прошло 30 дней, а мне прислали сегодня, будет штраф? ну уж нет. НК специально подкорректировали для покупателя и защитили от нерадивого поставщика
 

Ответить
  • Любовь
09.06.20 10:45

Необходимо откорректировать налоговые обязательства за апрель. Какой датой нужно зарегистрировать корректировку к  налоговой накладной? Текущей 09.06.20 или 31.05.20?

Ответить
  • Бух
09.06.20 13:22

Любовь, Вы с какой целью апрель корректируете? Какисправление ошибки?

Ответить
  • Любовь
09.06.20 15:10

Бух, В апреле начислено больше, чем следовало (услуга).

Ответить
  • Гарри К.
10.06.20 09:45

Любовь,..ну даже и услуга // ее часть - должны были бы закрываться соответствующими актами.
 Если в итоге корректируете объем закрытой сделки, то и РК составляете датой корректировки объема.. подпишите корректировку объема июнем и будет вам счастье!!

Ответить
  • Диана
10.06.20 10:15

а меня вообще бесит - почему поставщик чтобы уменьшить НО должен быть привязан к покупателю?? У меня сейчас куча клиентов закрываются и возвращают товар (рестораны). У многих денег нет, регистрировать РК не будем. И? почему мы должны страдать???
Они сейчас закроются, сменят предприятие, заморозят.... Суды? пройдено - когда приходит решение исполнителей - денег у ответчика нет, имущества нет - досвидос. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям