Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.06.20
2823 0 Печатать

Платник податку на прибуток надає безповоротну фінансову допомогу: як статус отримувача впливає на податкові наслідки?

Платник податку на прибуток, який враховує різниці, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшує на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до п. 44 підр. 4 розд. XX ПКУ.

Вказане збільшення не стосується безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування, для яких застосовується положення п.п. 140.5.9 ПКУ.

Згідно п.п. 140.5.9 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів (вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг), безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування (крім неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону), у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Отже, якщо отримувач безповоротної фінансової допомоги (безоплатних товарів, виконаних робіт, наданих послуг), є платником податку на прибуток на загальних підставах, фізичною особою, то підприємство - надавач такої допомоги коригування на різниці не здійснює.

Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

Якщо отримувачем безповоротної фінансової допомоги (безоплатних товарів, виконаних робіт, наданих послуг) є юридична особа – платник єдиного податку, то підприємству – надавачу безповоротної фінансової допомоги необхідно збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму такої допомоги.

Також фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів (вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг), безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Зазначена норма передбачена п.п. 140.5.10 ПКУ.

Разом з тим, відповідно до Закону України від 30.03.2020 р. № 540 платники податку на прибуток, які розраховують податкові різниці, при визначенні об’єкта оподаткування за податкові (звітні) періоди 2020 року, можуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу коштів, вартості обладнання, товарів, матеріалів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби громадським об’єднанням, благодійним організаціям та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, за умови, що ці операції здійснюються, починаючи з 2 квітня 2020 року до завершення карантину. 

Тобто, обмеження у розмірі 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року до зазначених операцій не застосовується.

Платники податку на прибуток, що обліковують податкові різниці, мають вести окремий облік таких операцій для визначення об’єкту оподаткування за відповідні податкові (звітні) періоди 2020 року. 

Зазначені операції, які за даними бухгалтерського обліку здійснені у першому кварталі 2020 року та 1 квітня 2020 року, підпадають під обмеження витрат (щодо неперевищення 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року).

По материалам ГУ ДПС у Запорізькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям