Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.06.20
5058 9 Печатать

Суб’єкти господарювання при реалізації підакцизної продукції з 1 серпня поточного року зобов’язані у фіскальному чеку зазначати код УКТ ЗЕД

Суб’єкти господарювання з 1 серпня 2020 року зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО чи програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) для підакцизних товарів. На сьогодні у фіскальному чеку, який видається покупцеві, передбачено зазначення коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД лише щодо пального.

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідальність передбачено п. 7 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 15 ПКУ до підакцизних товарів належать:

- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

- пальне;

- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;

- електрична енергія.

По материалам ГУ ДПС у Полтавській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Инна
17.06.20 09:41

Штраф в 5100 грн за каждую позицию подакцизного товара без кода, или за все ?

Ответить
  • Алла
17.06.20 12:29

А если предприятие не занимается ЗЕД он тоже обязан применять эти коды?

Ответить
  • Татиана
17.06.20 19:27

Алла, да, если Вы торгуете подакцизным товаром (алкоголь, сигареты, напр.). Только вот думаю: эти коды указываются в налоговых накладных,  очень мало кто указывает и накладных на отпуск товара. Где и как эти коды брать тем, кто неплательщик ПДВ?..

Ответить
  • ВИОЛА
18.06.20 06:00

в каждой накладной на подакцизные товары .первым указан код а потом наименование. смотрите внимательно в накладной.оптовики эти коды указывают обязательно

Ответить
  • Инна
18.06.20 14:58

ВИОЛА, соглашусь, не все алкопоставщики указывают коды укт зед. Близится 1 августа, пока ничего не меняется.

Ответить
  • Татиана
18.06.20 14:22

ВИОЛА, сигареты - да,  алкоголь - нет, не указывают.

Ответить
  • Тетяна В.
25.06.20 12:47

А як щодо коктейлів??? які коди за вуха притягувати?

Ответить
  • Наташа
26.06.20 10:32

 ТЕТЯНА В,
https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2016/july/issue-54/article-19249.html

А тепер перейдемо до другого запитання: до якого коду УКТ ЗЕД відносити коктейль? В УКТ ЗЕД є дві відповідні позиції:

1) 2206 00 — інші зброджені напої (наприклад, сидр, перрі (грушевий напій), напій медовий); суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями (а точніше 2206 00 39 00 — інші);

2) 2208 90 69 — інші напої, що містять спирт.

На наш погляд, віднесення до тієї чи іншої позиції залежить від характеру коктейлю: якщо для його приготування використовуються зброджені алкогольні напої — це перший випадок, якщо ні — другий. Як правило, більшість коктейлів будуть відноситися саме до другої групи (приготовані на основі горілки, рому, джину, віскі тощо).

Виходить, коктейль  це алкогольний напій. Податківці поділяють таку саму думку (консультація в категорії 115.03 БЗ),

а значить, під час його продажу потрібно дотримуватися усіх правил, властивих продажу алкогольних напоїв (ліцензування, вимоги до місць зберігання і реалізації тощо)

До речі, суди також розглядають коктейль, що містить алкоголь, як повноцінний алкогольний напій (див. ухвалу ВАСУ від 23.07.2008 р. № К-35761/06).

Ответить
  • Наташа
26.06.20 10:32

У Поясненнях до УКТ ЗЕД, затверджених наказом № 401, зазначено, що коктейлі (тобто спиртні напої, змішані одне з одним, або спиртні напої, змішані з фруктовими або овочевими соками) належать до товарної позиції 2208 90 69 за кодом УКТ ЗЕД та відповідно вважаються підакцизним товаром.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям